4 Marta, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Napad turskih hakera na sajt Uprave za javni dug Srbije

Uz fotografiju mrtvačkih kovčega je ispisan broj 8372 - koji predstavlja broj ubijenih u genocidu u Srebrenici (Print screen: www.021.rs)
Uz fotografiju mrtvačkih kovčega je ispisan broj 8372 – koji predstavlja broj ubijenih u genocidu u Srebrenici (Print screen: www.021.rs)

Turska hakerska grupa “Akincilar” hakovala je u petak, 16. jula, sajt Uprave za javni dug Ministarstva finansija Srbije.

Sajt je bio nedostupan neko vrijeme, ali je sada ponovno aktiviran.

Na stranici javnidug.gov.rs je, umjesto uobičajenog sadržaja bila okačena fotografija
hale u kojoj se nalazi veliki broj mrtvačkih kovčega, uz ispisan broj “8372”, koji predstavlja broj ubijenih u genocidu u Srebrenici.

Uz fotografiju je ostavljena i poruka “unutmadik”, što znači “nismo zaboravili”. Inače, “Akincilar” na turskom znači “jurišnici”.

Ova hakerska grupa je prethodnih godina izvela više napada na sajtove privatnih kompanija, medijskih kuća i državnih institucija u Evropi.

Na njihovoj meti se 2018. godine našla grčka ispostava proizvođača automobila “Honda”, a iste godine hakovali su stranicu grčkog Ministarstva vanjskih poslova, novinske agencije ANA i Rukometnog saveza Grčke.

Kako su saopštili, bila je to odmazda zbog toga što grčke vlasti odbijaju da izruče osam turskih zvaničnika koji su zatražili azil u Grčkoj, nakon neuspjelog pokušaja puča 2016. godine u Turskoj.

Grupa je 2011. hakovala sajt francuskog satiričnog lista Charlie Hebdo zbog karikatura poslanika Muhammeda, a na meti su bili i američki, izraelski i kurdski sajtovi.

Genocid u Srebrenici, na koji je ukazala grupa “Akincilar”, dogodio se jula 1995. godine u gradu na istoku Bosne i Hercegovine, koji su zauzele snage Vojske Republike Srpske. Tokom nekoliko dana je, prema presudama međunarodnih sudova, ubijeno više od 8.000 ljudi bošnjačke nacionalnosti.

Za te je zločine do sada osuđeno 47 osoba na više od 700 godina zatvora. Među njima su nekadašnji predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Radovan Karadžić, te glavni komandant VRS Ratko Mladić, koji su pred Tribunalom u Hagu pravosnažno osuđeni na doživotnu robiju.

Izvor: slobodnaevropa.org