21 Maja, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Cijene nafte dosegnule najviše nivoe u pet mjeseci

Cijene nafte dosegnule najviše nivoe u pet mjeseci

Cijene nafte prošle su sedmice skočile više od četiri posto, dosegnuvši najviše nivoe u pet mjeseci, što je ponajviše posljedica rasta napetosti na Bliskom istoku.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice skočila 4,2 posto, na 91,17 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 4,5 posto, na 86,91 dolar.

Trgovce zabrinjavaju i napadi ukrajinskih bespilotnih letjelica na rafinerije u Rusiji, koji su, kako je Reuters izračunao, možda blokirali oko 15 posto ruskih kapaciteta za preradu nafte.

Trenutne cijene dizel goriva u Busovači

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i saveznici tog kartela, uključujući Rusiju, potvrdili su, ipak, na prošlosedmičnom sastanku, odluku o ograničavanju proizvodnje, tražeći od pojedinih zemalja strože pridržavanje dodijeljenih kvota.

– Stroži nadzor poštivanja kvota trebao bi rezultirati dodatnim smanjenjem proizvodnje u drugom tromjesečju – napisali su analitičari ANZ-a u bilješci klijentima.

Procjene o slabijoj ponudi poklopile su se s naznakama ubrzanja privrednog rasta u SAD-u, što bi moglo dodatno ojačati potražnju, javlja SEEbiz.

Redakcija portala Busovacki.ba