26 Februara, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Italija blokirala jednu od najvećih platformi za trgovinu kriptovalutama

Binance spada među najveće svjetske platforme za trgovinu kriptovalutama

Binance spada među najveće svjetske platforme za trgovinu kriptovalutama

Platforma za trgovanje kriptovalutama Binance ne može poslovati u Italiji, saopćio je danas talijanski regulator, pridruživši se nizu zemalja širom svijeta koje su blokirale njen rad.

Kompanije u sastavu Binance Groupa nisu ovlaštene pružati investicijske usluge i aktivnosti u Italiji unatoč tome što se na njenoj internetskoj stranici nude informacije i na talijanskom jeziku, saopćio je regulator Consob.

Binance spada među najveće svjetske platforme za trgovinu kriptovalutama i nudi široku paletu usluga korisnicima širom svijeta, od kupovine kriptovaluta do trgovanja izvedenicama.

Njegov kanal na talijanskom jeziku na servisu za razmjenu poruka Telegram broji preko 25.500 članova. Glasnogovornik kompanije nije odmah odgovorio na zahtjev da komentira istup talijanskog regulatora. Iz Binancea su svojedobno poručili da sarađuju s regulatorima i da ozbiljno shvataju svoje obaveze poštovanja propisa.

Britanski financijski regulator zabranio je Binanceu regulirane aktivnosti u junu, a crveno svjetlo signalizirali su mu i regulatori u Njemačkoj, SAD i Tajlandu.

Vrijednost transakcija na platformi dosegnula je u lipnju 668 milijardi dolara i gotovo je udeseterostručena u odnosu na srpanj 2020., pokazuju podaci CryptoComparea.

Piše : Avaz.ba