14 Jula, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Kina naredila da se obustavi preuzimanje aplikacije Didi

Foto:Shutterstock

Foto:Shutterstock

Kineski regulator za cyber prostor kazao je da je naredio trgovinama aplikacija za pametne telefone da prestanu nuditi aplikaciju Didi Global Inc (DIDI.N), nakon što su utvrdili da je ovaj gigant nezakonito prikupio lične podatke korisnika.

Kineska uprava za cyber prostor (CAC) saopštila je da su kompaniji Didi rekli da izvrši promjene u skladu s kineskim pravilima o zaštiti podataka, četiri dana nakon što je Didi započeo trgovanje na njujorškoj berzi, prikupivši 4,4 milijarde dolara u početnoj javnoj ponudi.

Didi, koji nudi usluge u Kini i na više od 15 drugih tržišta, svakodnevno prikuplja ogromne količine podataka o mobilnosti u stvarnom vremenu te koristi neke podatke za tehnologije autonomne vožnje i analizu prometa. Didijeva aplikacija još uvijek radi u Kini za ljude koji su je već preuzeli. U prosjeku nudi više od 20 miliona vožnji u Kini svakog dana.

CAC je u petak najavio istragu protiv Didija kako bi zaštitio “nacionalnu sigurnost i javni interes”, što je dovelo do pada cijene njegove dionice od 5,3 posto na 15,53 dolara. Dionica je prodata po cijeni od 14 dolara po dionici na IPO-u – vrhu navedenog raspona.

Iz kompanije Didi istakli su da su prestali registrovati nove korisnike i da će ukloniti svoju aplikaciju iz trgovina aplikacija. Naveli su da će izvršiti promjene u skladu s pravilima i zaštititi prava korisnika.

“Kompanija će nastojati ispraviti sve probleme, poboljšati svoju svijest o prevenciji rizika i tehnološke mogućnosti, zaštititi privatnost korisnika i sigurnost podataka i nastaviti pružati sigurne i prikladne usluge svojim korisnicima”, rečeno je iz ove kompanije.

Didi je nedavno debitirao na IPO-u, koji je kompaniju procijenio na 67,5 milijardi dolara, što je znatno manje od 100 milijardi kojima se nadao.

Direktor Redex istraživanja Kirk Boodry rekao je da mu se potez CAC-a čini “agresivnim”.

“To ukazuje na to da bi proces mogao potrajati, ali oni imaju veliku instaliranu bazu pa je za sada kratkoročni utjecaj vjerovatno prigušen”, rekao je.

Piše : Avaz.ba