29 Novembra, 2023

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Neograničene novčane kazne, pa čak i zatvor, za nelegalnu sječu šume

Šume Britanije dobit će dodatnu zaštitu vladinom uredbom koja predviđa neograničene novčane kazne, pa čak i zatvor, za bespravnu sječu šume, piše “Daily Mail”.

Od 1. januara limit za kazne za sječu šume bez dozvole bit će povećana s maksimalnih 2.500 funti po stablu, a gornja granica se ukida.

Šumu širom zemlje sjeku građevinske kompanije koje su spremne i da plate kaznu kao poslovni trošak, ali Vlada se nada da će oštrije kazne zaustaviti tu praksu.

Građevinski preduzimač James Barney (35) u septembru je kažnjen sa 53.000 funti zbog sječe 53 hrasta, od kojih je svaki bio star oko 100 godina, u mjestu Horton Heath u Hampshireu.

Barneyju je, također, naređeno da zasadi 37 zrelih stabala hrasta visine 2,5 metara vrijednosti između 25.000 i 30.000 funti.

Međutim, kritičari kažu da je rizik od procesuiranja sada mali.

Prema nekim istraživanjima, samo jedan posto slučajeva ilegalne sječe šume, koje je prijavljeno Komisiji za šumarstvo, rezultiralo je uspješnim procesuiranjem u proteklih deset godina.

Sve u svemu, samo 15 slučajeva procesuirano je u posljednjih 10 godina, od prijavljenih više od 4.000.

Nove uredbe, također, predviđaju da će zemljište na kome je drveće bespravno posječeno biti posebno označeno tako da će svako ko kupi to zemljište morati da ga popuni drvećem.

Ukoliko se sve te stavke ne ispune moguća je zatvorska kazna.

Ministrica šumarstva Trudy Harrison rekla je da je sječa šuma bez dozvole ilegalna i može da napravi nepopravljivu štetu, uključujući uništenje prirodne sredine kao i staništa određenih životinja, i probleme za lokalne zajednice.

Ona je rekla da je Vlada spremna da zaštiti drveće kako bi se sačuvao biodiverzitet u suočavanju s klimatskim promjenama.

Abi Bunker iz agencije “Woodland Trust” rekla je da ove promjene treba da pošalju jasnu poruku da se nelegalna sječa drveća, naprimijer, prije podnošenja prijedloga ili zahtjeva za gradnju, neće tolerisati i da kazne odražavaju vrijednost i mnoge koristi koje drveće donosi prirodi, oblastima i gradovima.

Izvor: Federalna.ba