21 Maja, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Njemačka planira olakšati proces dobivanja državljanstva

Njemačka ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser predstavila je dijelove nacrta zakona kojim bi se trebalo olakšati stjecanje njemačkog državljanstva i prema kojem će se upis u državljanstvo, umjesto sa sadašnjih osam, moći zatražiti već nakon pet odnosno tri godine legalnog boravka.

“Umjesto sadašnjih osam godina državljanstvo će se moći steći već nakon pet godina legalnog boravka, a u slučaju vrlo uspješne integracije već i nakon tri godine”, rekla je ministrica Nancy Faeser (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) u razgovoru za nekoliko njemačkih medija.

Pod vrlo uspješnom integracijom Faeser podrazumijeva brzo učenje njemačkog jezika i dobru uklopljenost u radni ili obrazovni sistem zemlje, javlja Hina.

“Nacrt zakona je gotov i poslan je nadležnim ministarstvima na provjeru”, saopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

U istom saopćenju se navodi kako su detalji zakona već dogovoreni između stranaka vladajuće koalicije. Socijaldemokratsko-zeleno-liberalna vlada je u svom koalicijskom ugovoru predvidjela reformu zakona o stjecanju državljanstva.

Prema tom nacrtu bi djeca rođena u Njemačkoj automatski stekla pravo na državljanstvo ako jedan od roditelja najmanje pet godina legalno boravi u Njemačkoj.

Kod osoba starijih od 67 godina ubuduće će kao uvjet za stjecanje državljanstva biti sniženi jezični kriteriji te će biti dovoljno da se podnositelj zahtjeva može “usmeno sporazumjeti”.

“Olakšanim postupkom stjecanja državljanstva želimo izaći u susret generaciji gastarbajtera koji su dali značajan doprinos razvoju ove zemlje”, rekla je Faeser.

Ona je također najavila kako bi trebalo biti omogućeno i lakše stjecanje dvostrukog državljanstva, koje je trenutno u Njemačkoj, uz neke iznimke, zabranjeno.

“Za integraciju je mnogo važnije poznavanje jezika, obrazovanje i priznanje demokratskog poretka nego pitanje posjeduje li podnositelj zahtjeva još neko drugo državljanstvo”, rekla je Faeser.

Nemogućnost zadržavanja starog državljanstva prilikom primanja njemačkog smatra se najvećem preprekom za pojačani ulazak stranaca, koji već dulje žive u Njemačkoj, u registar njemačkih državljana. Državljani Europske unije smiju zadržati svoje staro državljanstvo i nakon stjecanja njemačkog pasoša.

Izvor: Crna-hronika.info