20 Jula, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Padaju cijene polovnih automobila u Njemačkoj

“​Autoscout24”, jedan od najvećih evropskih internet portala specijalizovanih za oglašavanje polovnih automobila, objavio je da je nastavljen trend pada cijena polovnih vozila, uprkos činjenici da je u padu i njihova ponuda.

Tako je prema njihovom AGPI indeksu prosječna cijena polovnog vozila 27.635 evra, što je jedan odsto manje nego prethodnog mjeseca. S druge strane, nešto je porasla prosječna cijena električnih vozila – za 1.2 odsto – ali potražnja za njima čak je 16 odsto manja nego prošlog mjeseca.

Kako navodi “Biznis.info”, ovaj pad cijene polovnih auta, iako relativno mali, utoliko je važniji jer se dogodio u jesen, kada je već uobičajeno veliki promet u trgovini vozila, nakon ljetnog zatišja.

Inače, najveći pad cijena je primjećen u kategoriji luksuznih vozila, a najviše su pojeftinila vrlo mlada i ekstremno stara vozila.

Treba naglasiti da je ovo već sedmi mjesec zaredom da cijene polovnih vozila padaju, nakon kulminacije koja se dogodila u martu ove godine. U tom periodu AGPI indeks je pao s 29.180 evra na već pomenutih 27.635, što je manje za popriličnih 5.3 odsto.

Izvor: Biznis.info