21 Jula, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Po prvi put u historij u svemir kreće potpuno civilna posada

Muskova kapsula u srijedu će voziti četvero civila koji nemaju pojma o svemirskom pilotiranju, ali znaju kako je to boriti se sa zloćudnim bolestima zbog čega i putuju u svemir…


Uskoro ću im pokazati kakav život može biti nakon raka, govori Hayley Arceneaux (29), jedna od četvero svemirskih putnika koji će u srijedu poletjeti na trodnevno svemirsko putovanje u Zemljinu orbitu u SpaceX-ovoj kapsuli.

Svemirski turizam sve je popularniji, a ovim putovanjem pomiču se nove granice – svih četvero putnika bit će neprofesionalno osoblje, odnosno civili, što ujedno predstavlja takav prvi let u svemir gdje nijedan od putnika neće izravno kontrolirati letjelicom.

POLIJEĆE IZ PUSTINJE
Kako prenosi Reuters, Jared Isaacman (38) iskeširao je ogroman iznos Elonu Musku kako bi uz još troje odabranih suputnika poletio u svemir. Isaacman je osnivač i izvršni direktor američke tvrtke Shift4 Payments koja se bavi e-commerceom, a osim što će ovaj povijesni let produbiti nove spoznaje o svemirskom turizmu, poanta putovanja mnogo je plemenitija.

U svemir protiv raka?
Prema njegovim riječima, najvažnija svrha ovog leta je povećati svijest i podršku svima koju boluju od raka. Naime, sam Isaacman donirao je i prikupio više od 100 milijuna dolara za svjetski poznatu dječju bolnicu Sv. Jude, koja je specijalizirana za liječenje svih oblika karcinoma.

Uz Isaacmana će dakle letjeti još troje suputnika – od njih najmlađa Hayley Arceneaux (29) koja je pobijedila rak kostiju i sad radi u spomenutoj bolnici, Chris Sombroski (42) kao veteran američkih zračnih snaga i inženjer te Sian Proctor (51), geoznanstvenik.


Iako su Isaacman i Proctor licencirani piloti, nitko od putnika neće upravljati Muskovom ‘Dragon’ kapsulom.

Nedavno smo svjedočili svemirskom letu Jeffa Bezosa, koji je uz sebe ipak imao profesionalne astronaute, a nadmetanje prije Bezosa započeo je i milijarder Richard Branson. Ipak, obojica su svoje ‘turističke putnike’ slali u svemir tek na par minuta, s obzirom da su letovi bili poluorbitalni.

Radit će medicinske eksperimente
Isaacova ekipa u orbiti će ostati tri dana, a provodit će razne eksperimente koji će istražiti potencijalnu primjenu za ljudsko zdravlje na Zemlji, kao i u budućim svemirskim letovima.


Muskova kapsula ‘Resilience’ s ekipom će kružiti Zemljom svakih sat i pol pri brzini većoj od 27 tisuća kilometara na sat, što je oko 22 puta brže od brzine zvuka. Planiraju dosegnuti visinu do 575 kilometara, što nadilazi Međunarodnu svemirsku postaju kao i Hubble Space Telescope.

Početak polijetanja (koje bi moglo potrajati satima) je planiran u srijedu oko 14 sati po našem vremenu s NASA-inog Kennedy Space Centra, a koje će pogoniti Muskova Falcon 9 raketa.

Izvor: Reuters