29 Februara, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Policija na grčkom otoku Astipaleja dobila električne modele ID.4

Direktor Volkswagen Grupe Herbert Diess i grčki premijer Kyriakos Mitsotakis prisustvovali su isporuci električnih automobila vlastima na otoku Astipaleja.

Astipaleja je prelijep grčki otok u Egejskom moru, a u novembru prošle godine je najavljen plan da postane “električni otok”. Sada su policija, lučka i aerodromska policija dobile prve primjerke električnog automobila Volkswagen ID.4, ali i prve primjerke SEAT-ovih eScootera. Također, otvorene su prve stanice za punjenje, javne i privatne.

Na otok dolazi još električnih vozila, a bit će uvedene nove usluge prijevoza uključujući dijeljenje automobila i drugih sredstava prijevoza. Dugoročni plan otoka je da postane “glavni otok za održivu mobilnost i ‘zelenu’ energiju”.

“Astipaleja će postati laboratorij za dekarbonizaciju Evrope. Analizirat ćemo šta to motiviše ljude da pređu na e-mobilnost i koje inicijative su potrebne za tranziciju na održivi stil života. Volkswagen predvodi ovu promjenu i nudi niz rješenja, od punjenja, automobila pa do održivih energetskih rješenja. Astipaleja može postati nacrt za brzu transformaciju”, izjavio je Diess.

“Astipaleja će postati tlo za testiranje zelene tranzicije, energetske autonomije i prirodne energije. Ovaj lijepi otok je centralni stub tranzicije”, dodao je Mitsotakis.

Prodaja električnih vozila privatnim kupcima će početi krajem mjeseca, a kupci će moći u početku birati između modela VW e-Up, ID.3, ID.4 i SEAT MO eScooter uz subvencije vlade.

U toku je i razvoj usluge dijeljenja električnih automobila koja će zamijeniti postojeće automobuse.

Otok otvara 2MW solarni park do 2023. godine, koji će biti dovoljan za punjenje svih električnih automobila na otoku i zadovoljavanje više od 50 posto energetskih potreba na otoku. Do 2026. godine će sistem zelene energije biti proširen da zadovoljava više od 80 posto potreba otoka.