21 Maja, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Radna sedmica do četvrtka postala hit među poslodavcima u svijetu

Radna sedmica samo do četvrtka postala je hit među poslodavcima u Španiji, Novom Zelandu, Japanu, ali i u Danskoj i na Islandu.

Poslodavci širom svijeta počeli su da testiraju četvorodnevnu radnu sedmicu, što je nakon rada od kuće još jedna promjena koju je pandemija donijela u svijetu rada.

Kako se navodi, rasprava o takozvanom “skandinavskom modelu” koji se temelji na pretpostavci da će produktivnost rasti ako se smanji broj radnih sati nije posebno nova, ali u posljednje vrijeme opet je aktuelna zbog Kovid krize i to ne samo među vlasnicima kompanija, već i u javnom sektoru i među političarima.

U Evropi španska socijalistička vlada razmatra mogućnost uvođenja ovog modela kako bi ubrzala oporavak privrede, a s druge strane javna uprava u Danskoj i na lslandu već radi samo do četvrtka, piše Poslovni dnevnik.

Šef Agencije za privremeno zapošljavanje Adecco kaže da mnoge kompanije uvode kraću radnu sedmicu, posebno u kontekstu nedostatka radne snage u maloprodaji i ugostiteljstvu.

“Nakon korona krize ljudi su postali svjesniji da njihovi dotadašnji radni uslovi nisu bili baš najbolji. Sada smatraju kako ne bi trebali da žrtvuju svoj lični život zbog karijere”, rekao je Christophe Catoir, prvi čovek Adecca.

Među kompanijama koje testiraju četvorodnevnu radnu sedmicu je i španska telekomunikacijska kompanija Telefonica, gdje u tom režimu radi 10 posto zaposlenih, a ukoliko rezultati koji pokazuju produktivnost ostanu zadovoljavajući, u skraćenu radnu sedmicu bi se uključilo još učesnika.

Telefonica je radnicima koji rade skraćeno smanjila platu za 15 posto, ali poslodavci u drugim zemljama namjeravaju da ponude punu platu, uprkos manjem broju odrađenih sati.

Informatička kompanija Software El-Sol iz Andaluzije uvela je četvorodnevnu radnu sedmicu bez smanjenja plate, a od početka eksperimenta povećala je broj zaposlenih za 15 posto.

“Prodaja je porasla 20 posto, a izostanci s posla dramatično su smanjeni. Zadovoljstvo zaposlenih i klijenata također je poraslo, zajedno s produktivnošću”, tvrdi direktor marketinga Pedro Kortes.

Preuzeto: biznisinfo.ba (19/08/2021)