1 Decembra, 2023

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

U Njemačkoj manjak radne snage u šestini zanimanja: Evo koje profesije traže

U Njemačkoj manjak radne snage u šestini zanimanja: Evo koje profesije traže

Njemačka, najveća ekonomija u Evropi, se suočava s manjkom radne snage u jednoj šestini profesija i taj broj raste, saopštila je u petak 2. juna, nacionalna agencija za rad.

Godišnja analiza Federalne agencije za rad pokazala je da je 200 od oko 1.200 zanimanja koje je anketirala 2022. godine pogodio manjak radne snage, u odnosu na 148 u prethodnoj godini.

Navedeno je da su među onima koji su se pridružili listi bili vozači autobusa, uslužni poslovi u hotelima i restoranima, te poslovi u metalskoj industriji.

Njemačka se bori da popuni radna mjesta za njegovatelje, a nedostaju radnici i u sektoru dječije njege, građevinske industrije i automobilske tehnologije, kao i vozači kamiona, arhitekte, farmaceuti i stručnjaci za informatičku tehnologiju. Agencija za rad navodi da prati još 157 profesija koje bi potencijalno mogle razviti nedostatak radne snage.

Agencija je ukazala na “neusklađenost” između potražnje za radnom snagom i potencijalnih zaposlenih, te navela da je samo 26 posto nezaposlenih kvalifikovanih radnika prošle godine tražilo posao u nekom od područja kojima je radna snaga potrebna.

Vlada kancelara Olafa Scholza pokušava privući kvalifikovanije radnike izvan Evropske unije, olakšavajući birokratske zahtjeve. Stručnjaci kažu da je Njemačkoj potrebno oko 400.000 kvalifikovanih imigranata svake godine.

Tokom posjete Indiji u februaru ove godine, Scholz je rekao da Vlada želi da IT stručnjacima iz te zemlje olakša dobijanje radnih viza za Njemačku. Ministri razvoja i rada razgovarali su o kvalifikovanoj radnoj snazi kada su posjetili Ganu u februaru.

Ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock i ministar rada Hubertus Heil trebali bi u nedjelju krenuti u posjetu Brazilu tokom koje će imigracija radne snage, posebno njegovatelja, biti glavna tema dnevnog reda.

Redakcija portala Busovacki.ba