21 Maja, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

UPRAVO SA BITCOIN 2021: El Salvador će postati prva zemlja na svijetu koja će uvesti Bitcoin kao zakonski sistem plaćanja!

El Salvador će postati prva zemlja na svijetu koja će uvesti Bitcoin kao zakonski sistem plaćanja!

Šta ovo znači?
Svaki stanovnik ove države će skroz legalno moći da koristi Bitcoin u bilo koje finansijske svrhe (plaćanje računa, poreza, dugova, ugovora…)

Predsjednik El Salvadora kaže da će Bitcoin kriptovalutu biti zakonsko sredstvo plaćanja u zemlji.

Ako njegov plan podrži kongres, država Srednje Amerike bila bi prva na svijetu koja je formalno usvojila digitalnu valutu.

Koristila bi se zajedno s američkim dolarom, službenom valutom El Salvadora.

Predsjednik Nayib Bukele kaže da će Bitcoin olakšati Salvadorcima koji žive u inozemstvu slanje uplata kući.

“Kratkoročno će ovo stvoriti radna mjesta i pomoći u pružanju financijske uključenosti hiljadama izvan formalne ekonomije”, rekao je Bukele na Bitcoin konferenciji na Floridi, dodajući da bi to moglo potaknuti ulaganje u zemlju.


Ekonomija El Salvadora u velikoj se mjeri oslanja na doznake ili novac poslan kući iz inostranstva, koji čine oko 20% bruto domaćeg proizvoda (BDP) zemlje.

Više od dva miliona Salvadorana živi izvan zemlje, ali i dalje održavaju bliske veze sa svojim mjestom rođenja, vraćajući više od četiri milijarde dolara (2,9 milijardi funti) svake godine.

Bitcoin je digitalni novac, stvoren i čuvan elektronički. Bitcoin nije printan i nije kontroliran od strane bilo koga.  Proizvode ga brojni ljudi pomoću računala u cijelom svijetu koristeći software koji rješava matematičke probleme. Bitcoin je prvi primjer ovakve valute nazvane kriptovaluta.

Izvor: bbc.com.