29 Novembra, 2023

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Uskoro će se na letovima moći koristiti sve funkcije mobitela, radit će i internet

Rok za članice da učine dostupnima 5G određen je za 30. juni iduće godine. To znači da će putnici moći koristiti sve funkcije svog telefona tokom leta, poput poziva, ali i aplikacija za streaming muzike i videa

Putnici u avionima unutar Europske unije od iduće godine moći će u potpunosti koristiti svoje telefone tokom leta, prenosi BBC.

Europska komisija odlučila je da aviokompanije mogu ponuditi 5G tehnologiju u avionima, uz sporiju upotrebu mobilnih podataka. To znači da putnici tokom leta više neće morati staviti svoj telefon na Airplane mode, iako i dalje nije jasno kako će se ova odluka implementirati, naglašava BBC.

Rok za članice da učine dostupnima 5G određen je za 30. juni iduće godine. To znači da će putnici moći koristiti sve funkcije svog telefona tokom leta, poput poziva, ali i aplikacija za streaming muzike i videa.

Thierry Breton, povjerenik EU za unutarnje tržište, rekao je da će ovaj plan “ljudima omogućiti inovativne usluge” i pomoći europskim kompanijama da ekonomski rastu. “Nebo više nije granica kada su u pitanju mogućnosti koje nudi superbrza povezivost velikog kapaciteta”, rekao je, prenosi BBC.

Dai Whittingham, izvršni direktor britanskog odbora za sigurnost letenja, rekao je kako je stavljanje mobitela na avionski način rada ranije bio važan zbog nedovoljnog znanja o utjecaju mobitela na avione. Dodao je da 5G mreža u Europi djeluje na frekvencijama koje ne ometaju let.

Izvor: Fokus.ba