29 Februara, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Uživo / Izricanje presude Mladiću: Manji incident ispred zgrade suda u Hagu

Danas će u Hagu biti izrečena konačna presuda ratnom zločincu Ratku Mladiću. Čitanje presude počinje u 15:00 sati, a videoprijenos će se emitovati uz pola sata zakašnjenja.Prema informacijama iz Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MMKS), čitanje presude će trajati otprilike sat vremena, a sva dešavanja možete pratiti uživo na portalu Klix.ba.

14:55 – Manji incident dogodio se danas ispred zgrade suda u Hagu. Jedan muškarac je donio transparent kojim je poručio da je to sud nepravde i da podržava Ratka Mladića. Situacija se brzo smirila.

14:50 – Jedna od Majki Srebrenice Nura Mustafić uoči izricanja presude je poručila:

“Cijelom Bosnom bijeli su nišani. Srebrenica je bila zaštićena zona, a vidite opet šta se je desilo. Uzeli su najmilije od svakoga, nije samo kod mene, kod sviju. Važno je da se zna da je on počinio genocid nad cijelom Bosnom i Hercegovinom. Teško je.”

14:40 – Darko Mladić, sin Ratka Mladića, rekao je danas za RTRS kako vjeruje u oslobađajuću presudu, te je potvrdio da je jutros razgovarao sa ocem.

“Ratko Mladić osjeća se dobro. Spreman je da se pojavi pred Žalbenim vijećem”, kazao je.

14:33 – Porodice žrtava danas će u Hagu moći uživo pratiti izricanje presude, ali neće moći napustiti zgradu suda dok cjelokupna javnost ne sazna ishod presude.

14:12 – Glasnogovornica Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu Helena Eggleston rekla je da je sve spremno za izricanje presude Ratku Mladiću i da se očekuje da bude izrečena u 15:00 sati.

14:09 – Preživjele žrtve genocida u Srebrenici pristižu u Memorijalni centar Potočari, gdje će danas pratiti izricanje konačne presude ratnom zločincu Ratku Mladiću, dok će mnogi presudu dočekati u sudnici Međunarodnog suda u Hagu.

14:05 – Naučni saradnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava UNSA Muamer Džananović smatra da, kakva god bila pravosnažna presuda Ratku Mladiću, suštinski ona neće donijeti ono što su slične presude donijele u modernim društvima, da pripadnici naroda u čije ime su počinjeni zločini, kako je kazao, dožive katarzu ili samorasvjetljenje.

Smatra da je, što se tiče današnje presude, moguće nekoliko scenarija.

“Ipak je najbliži onaj koji se najčešće dešavao pred Haškim tribunalom, a to je da se potvrdi prvostepena presuda kakva je izrečena. Međutim, treba biti oprezan, jer u posljednje vrijeme je bilo slučajeva gdje su se desile neke značajnije promjene u žalbenim presudama u odnosu na ranije izrečene prvostepene, a tu prije svega mislim na predmete “Karadžić” i “Šešelj”, kazao je Džananović.

Naveo je da je moguće očekivati i da se ne treba iznenaditi ako se dese neke promjene.

14:00 – Presuda će biti javno i grupno praćena u mnogim gradovima Bosne i Hercegovine.

13:30 – Ekipa portala Klix.ba boravila je danas, na dan izricanja drugostepene presude suda u Hagu, u Mladićevom rodnom selu Božanovići pored Kalinovika.

Ratko Mladić je 2017. godine na doživotni zatvor osuđen zbog genocida u Srebrenici, zločina protiv čovječnosti u 15 općina u Bosni i Hercegovini, opsade, snajperskog djelovanja i terorisanja građana Sarajeva od 1992. do 1995. te držanja pripadnika mirovne misije UN-a kao talaca tokom NATO bombardovanja.

Od 11 tačaka optužnice, Mladić tada nije osuđen samo po jednoj, za genocid u šest bosanskohercegovačkih općina u kojima su u ratnom periodu jedinice pod njegovom komandom imale kontrolu i činile zločine nad nesrpskim stanovništvom. To su Prijedor, Foča, Vlasenica, Ključ, Sanski Most i Kotor Varoš.

Žalbeno vijeće čine sutkinja Prisca Matimba Nyambe iz Zambije, sutkinja Aminatta Lois Runeni N’gums iz Zimbabvea, sudija Seymour Panton s Jamajke, sutkinja Elizabeth Ibanda-Nahamya iz Ugande i sudija Mustapha El Baaj iz Maroka.