26 Februara, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Cijena bitcoina dostigla tromjesečni maksimum

U ponedjeljak ujutro bitcoinom se trgovalo na oko 43.500 dolara

U ponedjeljak ujutro bitcoinom se trgovalo na oko 43.500 dolara

Cijena Bitcoina nakratko je tokom vikenda dosegla vrhunac od 45.000 dolara, jer je skok u cijeloj industriji dodao više od 200 milijardi dolara ukupnom tržištu kriptovaluta. Ovim je cijena dosegla novi tromjesečni maksimum.

Bitcoin je od tada blago pao i u ponedjeljak ujutro njim se trgovalo na oko 43.500 dolara, ali je ostao 50 posto veći od pada prije 30 sedmica, kada je bio ispod 30.000 dolara.

Vanredni dobici izgledaju relativno skromno u poređenju s Ethereumom (eterom), koji je skoro udvostručio cijenu u istom vremenskom periodu.

Druga najvrednija kriptovaluta na svijetu pojačana je velikom nadogradnjom svoje osnovne mreže, koja ograničava isporuku tokena, i potaknula je raspravu da bi ethereum na kraju mogao ‘preokrenuti’ Bitcoin.

Najnoviji skok cijena znači da je ethereum skočio skoro 300 posto od početka 2021. godine, u usporedbi s porastom od 40 posto za bitcoin. To je pomoglo da se tržišna kapitalizacija Ethereuma s jedne petine bitcoina podigne na gotovo polovinu njegove vrijednosti.

Analitičari su upozorili da bi ulagači trebali biti optimistični, ali i dalje oprezni.

“Čini se da se optimizam vratio na tržišta kriptovaluta. Ipak, turbulencije koje smo vidjeli na kripto tržištima posljednjih sedmica vjerovatno neće nestati. Ulagači bi trebali zanemariti špekulativnu pomamu koja se ponekad može uzeti u obzir i umjesto toga uzeti dugoročni pristup ulaganju, upoznajući se s ovom nevjerojatnom tehnologijom”, kazao je Paolo Ardoino, glavni tehnološki direktor na kripto razmjeni Bitfinex.

Izvor: Klix.ba