21 Aprila, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Iznenada izbrisalo mu se 20 godina života!

Ilustracija: očaj ( ne sećati se)

37-godišnji otac Daniel Porter iz Teksasa iznenada je izguio svoje pamćenje ! Te se jednog jutra probudio spreman za polazak u školu, misleći da su to 90-te, i da je i dalje 16-godišnjak…

Jednostavno rečeno Danijel je potpuno iznenada i neočekivano izgubio poslednje dve decenije svog života, uključujući i to da se oženio i dobio ćerku.!

U julu prošle 2020 godine, Daniel Porter, specijalista za sluh iz Teksasa, probudio se u svom krevetu kao i svakog drugog jutra, samo što otog jutra nešto nije bilo u redu. On se nije mogao setiti ničega!

Pored njega je spavala žena koju nikada ranije nije “video”, a kada se pogledao u ogledalo videol je “starog i debelog” čoveka koji mu je uzvratio pogled.

Daniel je ustao misleći da je vreme za školu, ne znajući da je pre dve decenije završio srednju školu i da je čudna žena u njegovom krevetu bila njegova žena, sa kojom je imao desetogodišnju ćerku .

Daniel Porter je zaspao kao 36-godišnji otac jednog deteta, a sledećeg dana se probudio misleći da je 16 godišnjak i da je u srednjoj školi, ne sećajući se svog života kao porodičnog čoveka. Njegova supruga Ruth morala ga je smiriti i objasniti da je to njegova žena i da nijen nikakav stranac. Zvuči smešno, ali bilo je zastrašujuće za oboje.

“Jednog jutra se probudio i nije imao pojma ko sam i gde je on. Bio je veoma zbunjen. Mogla sam da kažem da nije prepoznao sobu “, rekla je Ruth.

“Mislio je da je ili pijan i da je otišao kući sa ženom ili da je kidnapovan. Mogao sam da ga vidim kako traži put za bekstvo. “

Srećom, par se uselio u roditeljsku kuću što je pomoglo Rut da ga ubedi da je bezbedan i gde bi trebalo da se nalazi. Ipak, nije ni prepoznao svoju desetogodišnju ćerku Libi i plašio se njihova dva psa. Nije ni sebe prepoznao dok se gledao u ogledalo.

Lekari su prvobitno dijagnostikovali Daniela Portera sa prolaznom globalnom amnezijom-iznenadnim, privremenim prekidom kratkotrajnog pamćenja-i rekli mu da bi trebalo da se vrati u staro stanje u roku od 24 sata. Međutim, godinu dana nakon što se probudio, ne sećajući se poslednjih 20 godina, 37-godišnjak se i dalje ne seća velikog dela svog života nakon srednjoškolskih dana.

Ne samo da se Porter ne seća svoje žene i ćerke, njihovih ljubimaca i prijatelja koje je stekao u poslednje dve decenije, već je čak zaboravio i sve obrazovanje koje je stekao nakon srednje škole pa je morao da prestane da radi kao obučeni specijalista za sluh . Ruth ga je vozila kroz komšiluk, ponovo ga predstavila njegovim starim prijateljima, u nadi da će mu vratiti sećanje, ali do sada nije uspelo.

Danielova supruga i kćerka su prošle godine bile teške, jer su se borile da se pomire sa njegovim misterioznim stanjem. Ne samo da mu nedostaje veliki deo sećanja, već je zapravo druga osoba, sa različitim ukusima u hrani i drugačijim stavom. Na primer, sada voli izlaske, a ranije nije.

“Čudno je jer sam ja u staroj vezi, a on u novoj”, rekla je njegova žena Ruth.

Lekari ne znaju tačno šta je izazvalo tešku amneziju Daniela Portera, ali sumnjaju da je to bio nuspojava emocionalnog stresa.

Počeo je sa napadima izazvanim stresom u januaru 2020. godine, nakon što je izgubio posao, morao je prodati svoju kuću i deo svog imetka i patio je i od iskliznuća diska u kičmi. Mesec dana kada su se preselili u roditeljsku kuću da bi “spustili noge na zemlju“, počeo je da dobija ove epileptične napade.

“Bilo je kao da je njegov mozak upravo rekao da to više ne želi da uradi i samo je obrisao 20 godina sećanja”, rekla je Danijelova supruga.

“Znao sam da ljudi koji su prošli kroz traumu mogu da izgube pamćenje na to, ali nisam znao da to može izazvati gubitak pamćenja 20 godina.

Daniel trenutno ide na terapiju kako bi pokušao da preživi traumu, ali niko ne zna da li će mu se ikada vratiti 20 godina sećanja koja je iznenada izgubio.

Izvor: Zanimljivosti dana