26 Februara, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Jednostavan trik uz koji ćete lakše oguliti kuhana jaja


Volite jesti kuhana jaja, ali vam poteškoće zadaju jaja koja se nakon kuhanja teško gule. Međutim, uz primjenu jednostavnih trikova lakše ćete oguliti kuhano jaje.

Jaja stara između sedam i 10 dana idealna su za kuhanje i najlakše ih je oguliti. Sigurno ste primijetili kako neka jaja ogulite bez problema, a druga, iako su bila u istoj kutiji, vam zadaju muke.

Da bi to izbjegli, dok se jaja kuhaju, u vodu dodajte kašiku soda bikarbone. Starija jaja su više kiselasta i zato se ogule lakše, ali kod svježih je obrnuto, odnosno manje su kiselasta pa dolazi do problema s uklanjanjem ljuske. Soda bikarbona povećava kiselost i zato ćete ih oguliti bez ikakvih problema.

Ako ne znate koliko su jaja stara – stavite ih u vodu i pogledajte kako se ponašaju. Ako potonu na stranu (u vodoravnom položaju), tada su svježa. Ukoliko potonu, ali stoje okomito – tada su savršena za kuhanje. Jaja koja isplivaju su stara.

Zagrijavanje jaja prije stavljanja u vruću vodu odličan je trik protiv pucanja. To možete napraviti na dva načina – tako da ih izvadite iz frižidera i ostavite da postignu sobnu temperaturu ili ih stavite u toplu vodu na nekoliko minuta. Naime, ekstremna promjena temperature glavni je uzrok pucanja ljuske.

Ako želite dobiti tvrdo kuhana jaja, najsigurnije ih je staviti u hladnu vodu i tek tada početi kuhati. Šanse za pucanje ljuske tada su minimalne.

Želite li dobiti jaja s mekanim žumancem unutra, tada ih kašikom polako stavljajte u vruću vodi i mjerite vrijeme. Ovisno o veličini jaja, trebat će vam oko tri minute.

Pazite da su sva jaja potopljena kada ih kuhate jer inače neće biti jednako kuhana. Također, ako jaja prekuhate, tada će ona oko žumanca biti zelenkaste boje, a bjelanca će biti više gumenast.

Nakon kuhanja ubacite jaja u hladnu vodu ili u vodu u koju ste ubacili kockice leda, jer to pomaže lakšem guljenju.

Izvor: Klix.ba