29 Februara, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Mostarska Bijela – čudo prirode koje morate vidjeti

U svojim njedrima, Hercegovina uvijek ima nešto za ponuditi što do sada niste vidjeli, a trebali biste. Jedan od njenih najljepših dragulja je kanjon Mostarske Bijele, čudesno mjesto koje se treba naći na vrhu vaše liste mjesta koje trebate posjetiti.

Mostarska Bijela je rijeka koja teče zapadnim obroncima Prenja, koji su okrenuti Neretvi.

Pored Jablaničke i Konjičke Bijele, postoji i bujični tok, koji se hrani vodama s mostarske strane Prenja. Ulijeva se u Neretvu, odnosno Salakovačko jezero uz magistralni put M17 na 20. kilometru sjeverno od Mostara. Bijela povremeno ponire i izvire, a njen sliv je očuvan i ima rijetku prirodnu ljepotu. Ima veliki hidrološki i geološki značaj. Posljednji kilometar Bijele potopljen je.

Stotinu metara duga kanjonska pećina na čijem se kraju nalazi vodopad očarat će vas, a vidjet ćete i kravlju pećinu i vidikovac s nestvarnim pogledom.

Za vidjeti ovaj očaravajući kanjon Mostarske Bijele dovoljan vam je jedan dan. Najljepše je posjetiti u kasno proljeće, u periodu mjeseci maja i juna, kada ima dovoljno vode.

Kako doći?

Do kanjona se dolazi za otprilike tri sata pješačenja krenuvši s puta M17 i mosta u Bijeloj između Jablanice i Mostara. Kod raskrsnice za Bijelu možete ostaviti automobil, a oni koji imaju terensko vozilo put mogu nastaviti dalje.

Preporučujemo da prvi put idete sa planinarskim vodičem, iako je staza markirana. Za ulazak u pećinu preporučujemo da ponesete rezervnu obuću.

Mapa planinarske staze za Mostarsku Bijelu

Preuzeto: furaj.ba