21 Maja, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Na današnji dan rođen Želimir Altarac Čičak, utemeljitelj bh. muzičke scene

Želimir Altarac “Čičak” (21. august 1947 – 26. mart 2021) bio je jedan od utemeljitelja sarajevske muzičke scene, pionir disk džokejstva, novinar, urednik i voditelj mnogih radio i TV emisija, promotor i organizator velikih rock koncerata, publicista i animator rock kulture, kao i pokretač mnogih muzičkih manifestacija koje su postale tradicionalne.

Želimir Altarac Čičak se još kao srednjoškolac “Prve gimnazije” u Sarajevu od 1961. do 1965. već istakao kao organizator koncerata, kulturno zabavnih programa te kao jedan od urednika gimnazijskog lista “Polet” objavljujući svoje pjesme i novele. Već tada je organizovao razne kulturne programe i bio najbolji voditelj koncertnih nastupa raznih izvođaća.

U drugoj polovini 1960-ih, pored svojih aktivnosti voditelja i organizatora, često je nastupao i na večerima poezije govoreći svoje stihove po studentskim domovima i domovima kulture (gdje je stekao brojnu publiku). Bili su to njegovi muzičko-poetski nastupi na kojima bi kao gosti njegove stihove govorili Etela Pardo i Branko Ličen, tada studenti Pozorišne akademije, dok je za muzičku podlogu na orguljama bio zadužen Ranko Rihtman.

Krajem 1960-ih i početkom 1970-ih u podrumu studentskog doma “Mladen Stojanović” djelovao je i prvi “underground” klub u Sarajevu pod nazivom “Barutana”. Tokom djelovanja ovog kluba tu su svirali mnogi, ali “Barutana” je zapamćena po programima koje je vodio Čičak i to pod nazivom “Čičak plus Čičak”. Tu su zajedno nastupali Želimir Altarac Čičak i grupa “Čičak”, a on je već tada stekao epitet najboljeg disk-džokeja u bivšoj Jugoslaviji, a “Barutana” je bilo mjesto gdje su se mogla čuti najaktuelnija svjetska muzička ostvarenja trendovskog, progresivnog i avangardnog žanra. Saradnja sa sarajevskim pop-rock grupama dovela je do stvaranja jednog novog muzičkog izraza. U saradnji sa grupom Kodeksi snimljene su tri popularne pjesme ove grupe. Napisao je stihove za kompoziciju Eduarda Bogeljića “Lutalica”, ali je i autor prepjeva za melodije “Voljeti nekog” grupe Bee Gees i “Pekareva pjesma” grupe Small Faces. Sve tri (a posebno treća) zabilježile su visoke plasmane na “Top-hit listi slušalaca Radio-Sarajeva”.

Ipak, najuspješniju saradnju ostvario je sa grupom Indexi odnosno sa gitaristom i kompozitorom Slobodanom Kovačevićem. Uradio je tekstove za neke od ključnih pjesama grupe Indexi kao što su “Negdje na kraju u zatišju” i “Svijet u kome živim”. Pjesmu “Negdje na kraju u zatišju” napisao je 1965. godine i bila je objavljena u “Poletu”, listu Prve gimnazije u koju je išao. Tek u saradnji s gitaristom i kompozitorom Slobodanom Bodom Kovačevićem, nešto kasnije biva ukomponovana u istoimenu, gotovo dvanaestominutnu kompoziciju. Ta pjesma je imala recitovanje stihova na početku i kraju, a stihove je govorio Branko Ličen, tada student Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu. Pjesma “Negdje na kraju u zatišju” snimljena je u oktobru 1969. godine i bilo je to potpuno razbijanje svih dotadašnjih šema već klasičnih oblika trominutnih kompozicija i sladunjavih hit pjesama. Bez obzira na dužinu trajanja, ova rock poema je bila proglašena za najslušaniju i kao hit 1970. godine na Radio Sarajevu. Također, za grupu Indexe je napisao stihove za njihovu antologijsku i najviše izvođenu pjesmu na koncertima “Svijet u kome živim” (domaći hit 1971.), “Povratak Jacka Trbosjeka i ostalog zla” (objavljenu na njihovom historijskom prvom maxi singlu u oktobru 1972) … i još neke. Pjesma “Svijet u kome živim” je najviše puta snimljena u izvođenju drugih grupa i izvođača raznolikih muzičkih žanrova poput: Teška industrija, Konvoj, Branimir Štulić, “Krug”, “The Evolution”, “Gruhak”, “Texas Flood” i drugi.

Tokom ratnih godina, Čičak je u Sarajevu organizirao koncerte u “Slozi, te vodio muzičke emisije. Poseban je događaj bio koncert proslavljene kantautorice Joan Baez, održan u Sarajevu 14. aprila 1993. godine u dvorani kina “Imperijal”.

Organizator je i koncerta legendarne grupe Deep Purple u sarajevskoj “Zetri” 3. novembra 2007. godine, te još jednog koncerta proslavljene kantautorice Joan Baez u okviru tradicionalne manifestacije “Baščaršijske noći” 2008. godine.

Objavio je knjigu Anitkvarnica snova autobiografiju/monografiju kao učesnik razvoja sarajevske, bh. i ex-SFRJ pop-rock scene od početka 60-ih pa sve do današnjih dana.

Za svoj predani društveni i umjetnički angažman, Želimir Altarac-Čičak je dobio mnoga društvena priznanja.

Izvori informacija: sarajevo.ba, bs.wikipedia.org (21/08/2021)