20 Jula, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Naučnici iz aviona snimili zabrinjavajuće ekstremno topljenje leda na Grenlandu

Naučnik američke svemirske agencije NASA, Josh Willis, ove je sedmice letio iznad Grenlanda i posmatrao ovaj polarni svijet istopljenog leda i tamnih bazena vode.

Sredinom augusta je toplotni val otopio velike dijelove ledene ploče Grenlanda koja je površinom tri puta veća od Teksasa. To je vidljiv znak promene vremena i klime. U preteklim desetljećima, naučnici su posmatrali rekordno topljenje Grenlanda, koje je rezultiralo ulijevanjem vode u more i povećanjem nivoa mora. Dosad je u 2021. godini površina istopljenog područja značajno veća od prosjeka zabilježenog između 1981. i 2010. godine, za oko 2,6 miliona kilometara.

Willis je kazao da je topljenje leda na Grenlandu sve ekstremnije svakim novim desetljećem zbog ljudskog utjecaja na klimu.

Naučnici su ustanovili da se Grenland u posljednjih nekoliko desetljeća topi brže nego u posljednjih najmanje 350 godina. Ledena ploča se smanjuje.

Dok se klima zagrijava, toplotni valovi su sve ekstremniji pa se veći događaji topljenja događaju i na tipično ledenom vrhu otoka. Ovog ljeta je nekoliko ozbiljnih toplotnih valova zahvatilo Grenland, a na vrhu, odnosno na visini od 3.216 metara je padala kiša. Naučnici nikad dosad nisu posmatrali kišu na toj lokaciji.

Prije 1995. godine su prolazila stoljeća između većih događaja topljenja na vrhu, a dokaze za to krije jezgro prahistorijskog leda na Grenlandu. Sada se to topljenje dogodilo nekoliko puta u posljednjim desetljećima.

Fotografije napravljene iz aviona prikazuju jugozapadni dio Grenlanda. Tamne plave površine predstavljaju bazene vode, dok su svjetlije površine zapravo snijeg zasićen vodom. Ovakvo topljenje obično razultira spuštanjem vode u rijekama prema okeanu. Visine gdje se dešavaju topljenja leda na Grenlandu se polako povećavaju, posebno u posljednja tri desetljeća.

Izvor: Klix.ba