29 Februara, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Od hobija do malog biznisa. Lamija iz Busovače pravi i prodaje predivne postere širom BiH

Posteri su u zadnjih nekoliko godina u BiH doživjeli ekspanziju. Sve se češće mogu vidjeti u domovima prventstveno onih mlađih parova, ali i kod starijih. Posteri se mogu vidjeti i u uredima, teretanama, haustorima prostorijama poslovnih zgrada i dr. Upravo iz tog razloga obavili smo intervju sa jednom mladom djevojkom koja pravi postere.

1. Draga Lamija, hvala Vam što ste pristali razgovarati za naš portal. Za početak možete li se predstaviti našim čitateljima i reći nešto više o sebi?

– Moje ime je Lamija, Rizvić-Duraković. Iz Busovače sam, ali trenutno živim i radim u Sarajevu. Trenutno, pored svog primarnog posla bavim se izradom i prodajom postera. Moram priznati da sam zaista pozitivno iznenađena, jer ima veliki broj zainteresiranih. Moram naglasiti i  da kvalitet postera igra ulogu jer sam mnogo novih kupaca dobila upravo na osnovu preporuka ranijih kupaca.

2.Možete li nam reći  odakle ideja za pokretanje tvog zanimljivog biznisa odnosno hobija kako to Vi volite reći?

– Ideja je krenula u toku karantina. Imala sam previše slobodnog vremena, obzirom da nisam mogla da radim svoj primarni posao. Samim završetkom IT-Akademije gdje sam pohađala PHP programiranje i Web dizajn  stekla sam mnogo iskustva o samom dizajnu i dizajnerskim vještinama, ali nisam imala  vremena da se tome i posvetim. Tako da svoj “hobi” i prve dizajne sam radila sebi, za svoj dom, nakon toga sam radila za svoje prijatelje koji su bili oduševljeni posterima, te samim tim su mi oni dali vjetar u leđa da pokrenem svoj “biznis” i otvorim svoju Facebook i Instagram stranicu.

3. Da li možete da nam malo detaljnije kažete kako nastaju ovi divni posteri?

– Od srca srcu posteri rade se u različitim dimenzijama i dizajnu po želji kupaca. Posteri se mogu izraditi sa ili bez okvira, ovisno od želje kupca. Posteri se rade u kompjuterskom programu,  štampaju na kvalitetnom gloss papiru. Također, mimo postera uvrštene su i razne druge ponude kao što su:  izrade loga, izrada banner-a za razne prigodbe, čestitke, kalendari, razne kartice poput baby kartica, kartice za svadbene stolove, welcome kartice, vizit kartice, a odnedavno i igračke za djecu. Također napomenula bih da sam otvorena i spremna i za nove projekte pa ako nekom treba nešto novo neka bude slobodan da se javi.

4. Koliko je konkretno vremena potrebno za izradu postera?

–  Za izradu jednog postera zaista treba uložiti i vremena ali i pažnje. Ako bi trebali okvirno da govorimo mogu da kažem da mi je potreban  jedan dan za izradu postera. Ukoliko je nekom hitno, uvijek dam sve od sebe da uradim i ranije..

5. Da li možda imate omiljenu vrstu postera??

– Svi posteri su mi jednako dragi, ali ako moram da biram, onda bi to bili posteri za roditelje. Koliko emocija kod roditelja može da izazove samo jedan poster, to je neopisivo.

7. Šta tvoji klijenti najviše traže?

– Najpopularniji su posteri za roditelje, prijatelje, kao i posteri za djecu sa značenjem imena. Odmah poslije su jako popularni posteri u setu Bismillah, Elhamdulillah, SubhanAllah.

8. Kakvi su tvoji planovi po pitanju postera u budućnosti?

– Što se tiče biznisa sa posterima, nastojim uvijek uvoditi nove dizajne i nove ponude. Uskoro će biti ponuđen i novi set različitih usluga a kojih danas ima jako malo na tržištu.

* “Od srca srcu” pod ovim nazivom možete pronaći na Instagramu kao i na Facebooku te izabrati svoj poster. Posteri se mogu slati poštom širom Bosne i Hercegovine, a za ostale države Lamija radi “digital” verziju koju vam šalje na vašu e-mail adresu u pdf formatu, koju sami printate i uramljujete.

Lamiji želimo puno uspjeha i sreće u daljem radu!

Preuzeto : Civilis