21 Maja, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Posljednja turistička atrakcija Pariza je autobus koji se pretvara u riječni brod

Jedna od najnovijih turističkih atrakcija glavnog grada Francuske je amfibijski autobus koji vozi gradskim ulicama, a zatim se pretvara u riječni brod za zabavu, vozeći turiste direktno u Senu.

Amfibijski turistički autobusi, općenito poznati kao patke, godinama se koriste za prijevoz turista po drugim gradovima u svijetu. Često su modificirani kao vojni jurišni brodovi na moru, a neki su dospjeli na naslovnice potapanjem ili paljenjem.

Verzija koja se koristi u Parizu je novi namjenski dizajn izgrađen uglavnom u Francuskoj i prema riječima njegovih operatera, to je prvo amfibijsko vozilo koje je dobilo dozvolu za prijevoz turista na pariškim drumskim i plovnim putevima.

Na ekskurziji ove sedmice, vozilo u konvencionalnom autobusnom načinu prevozilo je putnike pored znamenitosti, uključujući Ajfelov toranj i Trijumfalnu kapiju.

Kasnije je autobus prešao u način plovidbe, uključivši svoju elisu sa stražnje strane kako bi plutao uz rijeku Senu. Prsluci za spasavanje bili su okačeni za plafon, a sidro je bilo spremljeno u kutiju sa strane autobusa.

Prednji dio autobusa sličan je obliku čamca, kako bi mu se omogućilo lakše uplovljavanje u vodu, a posjeduje i pješački most, koji se koristi za ukrcavanje. U poređenju s tradicionalnim autobusom ova paluba je posebno visoka, kako bi bila što je moguće dalje od vode, iz sigurnosnih razloga.

Preuzeto: klix.ba (28/08/2021)