21 Maja, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Veteran američkih zračnih snaga pretvorio avion u kamper

Veteran američkih zračnih snaga Gino Lucci vlasnik je neobičnog kampera koji je sam osmislio.

Lucci je svoj kamper napravio od trupa aviona iz Drugog svjetskog rata, koji je proizveden 1943. godine. Kupio ga je 2019. godine te je na njemu radio godinu dana.

On je vlasnik kompanije Round Engine Aero koja spašava avione i daje im novu svrhu. O svom projektu je sanjao kao 12-godišnjak, a sada ga je napokon realizovao.

Riječ je o avionu Douglas DC-3 Transport iz 1943. godine preimenovanog u R4D kada je dodijeljen mornarici za potrebe transporta tokom Drugog svjetskog rata. Kada je Lucci završio svoj posao, trup aviona je postao kamper legalan za cestovnu vožnju.

Prethodno je avion oštetio tornado i vandali, tako da se nije mogao popraviti kako bi ponovo letio. Ipak, njegova veličina je savršena za cestu. Cijenu po kojoj ga je kupio, Lucci nije otkrio, ali je kazao da je izdvojio sumu u vrijednosti “polovnog automobila”.

U unutrašnjosti aviona/kampera su različiti dijelovi koji su inače bili dio nekadašnjih aviona među kojima je stari komunikacijski sistem, upravljač za kopilota i originalni intercom koji i dalje radi.

Lucci je trup aviona postavio na šasiju starog dostavnog kamiona, koji pokreće veliki dizelski motor. U unutrašnjosti kampera je spavaća soba uređena na temu aviona namijenjena njegovom sinu, tu je kuhinja i kupatilo s elementima preuzetim od drugih aviona, a u donjem dijelu su dva kreveta i kada.