26 Februara, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Vratio se iz Švedske u BiH i osnovao uspješnu firmu

Iz Mostara gotovo, pa nevjerojatna priča. IT stručnjak Senad Šantić kao dijete je pred ratnim vihorom otišao s roditeljima u Švedsku. Nakon okončanog školovanja, vratio se u Mostar i osnovao IT tvrtku. Bosanskohercegovačka je, ali uvjeti rada su zapadni. Uz natprosječna primanja ova tvrtka nudi i brojne druge pogodnosti svojim uposlenicima.

Kombinacija njegove želje da se vrati u rodnu zemlji i velik broj mladih i talentovanih ljudi u BiH urodili su osnivanjem IT kompanije prije četiri godine priča nam Senad Šantić. Za kratko vrijeme kompanija se prometnula u jednu od vodećih u BiH a za naše mlade ljude kao radnike Šantić ima samo riječi hvale.

SENAD ŠANTIĆ, vlasnik IT kompanije

“Mislim da su čak i više vrijedni nego ono što sam vidio Švedskoj gdje je omladina, posebno u IT sektoru razmazena, hoće ovo da rade neće ono. Ovdje omladina više grize, više su željni, pa i u tom nekom aspektu su čak i bolji nego ono što sam vidio u Švedkoj”, rekao je Šantić.

Ova kompanija mogla bi postati jedinstvena u BiH i po tome što je vlasnik svoje radnike odlučio o svom trošku odvesti na ljetni odmor u Tursku.

ARNEL MARIĆ, IT stručnjak

“Kad je negdje dobro svako se trudi da ostane i doprinese maksimalno, što mi bolje radimo firma bolje posluje”, kazao je Marić.

SENAD ŠANTIĆ, vlasnik IT kompanije

“To je neka naša filozofija interna, kulturu koju mi hoćemo da imamo unutar firme. To ćete čuti vjerovatno od svake firme, ali stvarno moram se pohvalit da imamo specijalnu atmosferu”, dodao je Šantić.

Mladi it stručnjaci koji su zaposlenje pronašli u ovoj kompaniji o odlasku iz BiH iz ove perspketive uopće ne razmišljaju.

ARNEL MARIĆ, IT stručnjak

“Nema nikakve razlike. Bio sam i vani, ovdje sam četiri godine nema suštinske razlike. Plate su dobre, uslovi su super”, dodao je Marić.

VALERIJA EREŠ, specijalistica za digitalni marketing

“U BIH se može jako lijepo živjeti kada radite u IT kompaniji. Ne zavisite o nekoj stranci, bitno je znanje”; istakla je Ereš.

Poslovanje firme usmjereno je na inostrano tržište. Na početku su, kažu, pokušali poslovati i u BiH.

Ovaj mladi čovjek odlučio je da ponudi nešto svojoj zemlji i na neki način promijeni sliku o radu u realnom sektoru. Njegov primjer možda bi mogli slijediti i drugi vlasnici velikih kompanija koji svojim radnicima mogu dati, ako ne uplaćen odmor u inostranstvu, plate dovoljne za normalan i dostojanstven život.

Izvor: BHRT.ba