26 Februara, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Plivanje će vas učiniti inteligentnijim više od bilo kog drugog oblika vježbanja

Foto: Shutterstock

Iako nauka tvrdi da gotovo svaka vrsta vježbe može potaknuti rast novih moždanih ćelija i učiniti vas inteligentnijim, plivanje donosi najviše prednosti za kongnitivne funkcije mozga, pokazalo je novo istraživanje.

Prednosti plivanja u odnosu na druge oblike vježbanja su tema novog, detaljnog članka koji je napisala neurobiologinja (i strastvena rekreativna plivačica) Seena Mathew.

U njemu se bavi novom, ali intrigantnom naukom koja pokazuje da vrijeme provedeno u bazenu može ponuditi jedinstvene kognitivne prednosti u odnosu na ono što dobijete kada trčite, planinarite ili vozite bicikl.

Za one koje zanima neuronauka (ili traže motivaciju za odlazak u teretanu), Mathewin članak detaljno govori o dobrim stvarima koje se događaju u vašem mozgu dok radite bilo koju vrstu aerobnih vježbi. Krajnji rezultat kaže da znojenje pojačava pamćenje, ubija stres, poboljšava kognitivne performanse i pomaže u odvraćanju od demencije.

To je prilično impresivna lista prednosti. No, istraživanje pokazuje da bi plivanje moglo biti čak i bolje za vaš mozak od drugih vrsta vježbi.

Većina dokaza za to dolazi iz istraživanja na pacovima. U jednoj studiji, naučnici su prisilili pacove da plivaju sat vremena dnevno, dok su povremeno testirali uspomene malih krznenih skitnica na plaži, tjerajući ih da se kreću labirintom.

“Nakon samo sedam dana treninga plivanja, istraživači su vidjeli poboljšanja i u kratkoročnom i u dugoročnom sjećanju, na osnovu smanjenja grešaka koje pacovi čine svaki dan”, izvještava Mathew. Ova poboljšanja su nadišla ono što biste očekivali samo od pacova koji su bili aktivniji.

“Iako je istraživanje na pacovima značajno, istraživanja na ljudima daju slične rezultate koji ukazuju na jasnu kognitivnu korist od plivanja u svim uzrastima”, piše ona.

Jedno istraživanje koje je uspoređivalo plivače sa sportašima u kopnenim sportovima pokazalo je da plivanje daje mozgu dodatni poticaj.

Drugo istraživanje je ispitivalo sposobnost djece da zapamte rječnik nakon plivanja, crtanja i obavljanja aktivnosti nalik CrossFitu. Djeca su se nakon plivanja sjetila daleko više riječi.

“Ovi nalazi ukazuju na to da je plivanje čak i na kratak period od velike koristi za mlade mozgove u razvoju”, tvrdi Mathew.

Matthew smatra da je još mnogo posla potrebno učiniti kako bi se potvrdili ovi rezultati i shvatilo zašto je plivanje jedna od najboljih vrsta vježbi za vaš mozak.

Plivanje je oduvijek bio odličan način za održavanje kondicije, a sljedeći put kad zaronite, možete sebi čestitati na tome što ste učinili nešto posebno lijepo i za svoj mozak.

Izvor: Klik.ba