21 Januara, 2025

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Popravite zdravlje svojih očiju uz zdravu hranu!

Naučite koja hrana će poboljšati zdravlje vaših očiju te vas zaštititi od mogućih bolesti.

Riba
Riba poput lososa, tune, sardina i skuše bogata je omega-3 masnim kiselinama, koje vas štite od suhih očijumakularne degeneracije i katarakte. Ako ne volite morsku hranu, uvijek možete nabaviti suplemente omega-3 masnih kiselina.

Zeleno lisnato povrće
Špinat, kelj i kupus puni su luteina i zeaksantina, biljnih pigmenata koji zaustavljaju razvoj makularne degeneracije i katarakte. Brokula, grašak i avokado su također dobar izvor ovih moćnih antioksidanata.

Jaja
Vitamini i nutrijenti u jajima, uključujući lutein i vitamin A (koji štiti od noćnog sljepila i suhih očiju) dobar su izbor za zdravlje vaših očiju.

Cjelovite žitarice
Prehrana koja sadrži niski glikemijski indeks može pomoći smanjiti rizik od makularne degeneracije povezane s dobi. Zamijenite rafinirane ugljikohidrate smeđom rižom i cjelovitim žitaricama. Vitamin E, cink i niacin koji se nalaze u cjelovitim žitaricama pomažu cjelokupnom zdravlju vaših očiju.

Citrusno i bobičasto voće
Naranče, grejp, limun i bobičasto voće bogato je vitaminom C koji vas štiti od katarakte i makularne degeneracije.

Orašasti plodovi
Pistacio, lješnjaci, bademi – bogati omega-3 kiselinama i vitaminom E poboljšavaju zdravlje očiju.

Raznobojno voće i povrće
Hrana poput mrkve, rajčice, paprike, jagoda, bundeva, kukuruza i dinje odlični su izvori vitamina A i C. Također, karotenoidi – koji daju tom voću i povrću njihov žuti, narančasti ili crveni pigment pomažu smanjiti rizik od mnogih očnih bolesti.

Mahunarke
Grah, grašak i leća dobar su izvor bioflavonoida i cinka te mogu zaštititi mrežnicu kao i smanjiti mogućnost nastanka makularne degeneracije i katarakte.

Riblje ulje, laneno ulje i ulje sjemenki crnog ribiza
Ovi odlični suplementi sadrže omega-3 masne kiseline i imaju mnoge benefite što se tiče zdravlja očiju, uključujući prevenciju sindroma suhog oka kao i prevenciju razvitka makularne degeneracije i katarakte.

Sjemenke suncokreta
Održite svoje oči zdravima grickajući suncokretove sjemenke, koje su bogate vitaminom E i cinkom.

Govedina
U umjerenim količinama, govedina može poboljšati zdravlje očiju. Govedina sadrži cink, koji pomaže vašem tijelu apsorbirati vitamin A te smanjiti rizik od makularne degeneracije.

5 namirnica koje biste trebali jesti svaki dan

U našem svijetu brze hrane, obroka iz mikrovalne i praznih kalorija, previše ljudi jede premalo kvalitetne hrane. Zdrava hrana iznimno je važna, zato promijenimo to odmah: napunite hladnjak s ovih 5 namirnica i jedite ih svaki dan ( ili barem većinu vremena). Osjećat ćete se bolje i zdravije.

Brokula
Tko bi rekao da ovo malo zeleno povrće sadrži toliko snage? Brokula sadrži sumporne sastojke (npr. sulforafan) koji pomažu u borbi protiv raka, što su potrvrdila i znanstvena istraživanja. Ne volite brokulu? Probajte je ubaciti u vaše omiljeno jelo ili u smoothie.

Bobičasto voće
Borovnice, jagode, maline, kupine…koje god želite! Bobičasto voće donosi mnogo benefita za zdravlje, štiteći od kroničnih bolesti i raka. Stoga si priuštite dnevnu dozu antioksidansa sa šalicom bobica još danas!

Zob
Ukoliko ste zabrinuti oko visokog kolesterola, visokog krvnog tlaka i zdravlja srca trebali biste jesti zob. Ova cjelovita žitarica obiluje beta-glukanom te pomaže održati kolesterol u granicama normale. Stoga se ostavite zaslađenih žitarica i loših peciva te pojedite šalicu zobi svako jutro – vaše srce će vam biti zahvalno zbog toga.

Posni proteini
Živimo u svijetu ugljikohidrata, što vodi do povećanja težine, dijabetesa i ostalih zdravstvenih komplikacija. Rješenje jest da balansirate vašu prehranu s više proteina. Proteini sadrže aminokiseline koje grade mišiće te mogu ubrzati vaš metabolizam i na taj način otopiti više masnoće. Riba, puretina, piletina, mahunarke, tofu, jogurt ili proteini u prahu za vaš omiljeni shake će biti odličan odabir.

Čaj
Sokovi i zaslađena pića uništavaju zube, utječu na povećanje težine i vode do inzulinske rezistencije. Izaberite zdraviji način i zamijenite ih s vodom ili čajem, što se pokazalo dobrom zaštitom od bolesti srca i raka.

Zdrava hrana – recepti za zdrave oči

Idući put kada posjetite svog okulista, nemojte biti iznenađeni ako kući odete s popisom namirnica kao što su kelj, narančasta paprika i divlji losos. Ove i mnoge druge namirnice sadrže visoku količinu hranjivih tvari koje su bitne za zdravlje i funkciju vaših očiju. Ovi recepti osmišljeni su upravo za poboljšanje zdravlja vaših očiju. Recepti su ispod. Dobar vam tek i zapamtite – zdrava hrana je najbolja hrana.

Salata od piletine

salata od piletine

Puna je luteina, zeaksantina, vitamina C i E te cinka- kao stvorena za vaš vid.

1 šalica salate Romana, nasjeckane na komadiće
1 šalica mladog špinata
1 skuhana pileća prsa, dijagonalno narezana
1/2 šalice smrznutog graška
1/2 narančaste paprike, narezane na kockice
1/4 šalice badema
1/2 naranče, oguljene i narezane
Preljev/umak:
1/4 šalice nemasnog grčkog jogurta
1 žlica currya u prahu
1 režanj češnjaka, mljeven
sok iscjeđen iz druge polovice naranče
sol i papar
Rasporedite sastojke na tanjuru ili u zdjeli. U zasebnu posudu, kombinirajte sve sastojke za preljev i dobro ih promiješajte. Prelijte ga po salati i poslužite.

Kelj salata

Zeleno povrće,naročito lisnato kao kelj, špinat i raštika, sadrže veliku količinu luteina i zeaksantina. Ovi pigmenti su jaki antioksidansi koji štite mrežnicu od štetnog UV zračenja i plavog svjetla. Lisnato zelenje također sadrži puno vitamina C i E, beta-karoten, cink i vlakna. Ove hranjive tvari imaju ulogu prevencije od dobne makularne degeneracije.

kelj salata
(za 4 osobe)
4 šalice sirovog kelja, ispranog i osušenog
1/4 šalice nasjeckane suhe smokve ili suhe marelice
4 glavice luka, sitno nasjeckanog
1 srednja mrkva, izribana
1/4 šalice pržene soje

Preljev/umak:
2 žlice majoneze
2 žlice običnog jogurta
2 žličice octa (jabučnog, bijelog vinskog ili rižinog)
2 žličice meda ili javorovog sirupa
sol i papar

Izvadite rebra iz listova kelja.
Grubo nasjeckajte kelj na komade veličine zalogaja (3-5 cm) i stavite ga u veliku zdjelu za salatu.
Pomiješajte skupa sve sastojke za salatu, osim soje.
U manju zdjelu pomiješajte sve sastojke za preljev te prelijte preko salate i promiješajte.
Poklopite i stavite u hladnjak na sat vremena do 3 sata.
Pospite prženom sojom i dobar vam tek!

Detox voda

Hidratizirajte se! Konzumiranje vode kroz cijeli dan važno je iz više razloga— uključujući zdravlje očiju. Dehidracija može dovesti do suhoće očiju, crvenila i oticanja kapaka.
Slijedite ove jednostavne upute kako biste si pripremili osvježavajuću detox vodu za cijelu obitelj. Ovo piće naročito se preporučuje tijekom vrućih ljetnih dana, a i zdrava je alternativa sokovima.

detox voda

Uzmite čašu ili staklenku.
Dodajte šaku nasjeckanog bilja navedenog ispod teksta
Odaberite voće ili povrće, čak i dvije s liste ispod teksta. Isjeckajte i dodajte u čašu.
Dodajte svježu vodu i stavite u frižider na dva sata tako da voda poprimi okuse.
Bilje i začini: metvica, bosiljak, đumbir i ružmarin.
Voće i povrće: krastavac, komorač, jagode, borovnice, maline, limun, limeta, naranča, kivi, breskva, lubenica, mango.

Niagara proljetna juha

niagara
(doza za 6 šalica)
1 krastavac
2 Granny Smith jabuke
1 limeta, oguljena
4 šalice lišća špinata
4 šalice mladog kelja
2 šalice svježeg i odleđenog graška
2/3 šalice listova metvice
1-1/2 šalice običnog grčkog jogurta
Meda, prema želji.
Lagano prženi nasjeckani badem, za ukras
Temeljito operite  voće i povrće. Izrežite krastavac i jabuke na velike komade. Stavite sve sastojke osim jogurta, meda i badema u sokovnik. Umutite sok u grčki jogurt i dodajte med po želji.
Utočite u malene posude ili šalice te po vrhu pospite prženim bademom.

Frittata od narančaste paprike, špinata i sušene rajčice

Roditelji, pobrinite se da vam djeca jedu narančastu papriku, odlična je za oči! Ovo povrće izvor je zeaksantina. Također je i dobar izvor vitamina C i E te luteina i beta-karotena. Jaja koja su također sastavni dio ovog jela izvor su luteina,vitamina E te omega-3 masnih kiselina.

fritata

3 jaja
1 žlica mlijeka(1% ili obrano)
1/2 šalice nasjeckane narančaste paprike
1/4 šalice sušene rajčice
1/4 šalice nasjeckanog smrznutog špinata
1 žlica maslinovog ulja
1 žlica peršina
sol i papar

Pomiješajte jaja, mlijeko, peršin, sol i papar te stavite na stranu. Popecite papriku i sušenu rajčicu na maslinovom ulju 1 minutu. Dodajte i smrznuti špinat te ga kuhajte dok se ne odmrzne i skuha.
Smanjite toplinu i dodajte jaja, osigurajte ravnomjeran raspored jaja i povrća u tavi. Kuhajte na laganoj vatri dok frittata ne počne kuhati, otprilike 5 minuta. Pripazite da vam dno ne zagori. Okrećite frittatu u tavi. Kuhajte na laganoj vatri još 1-2 minute. Alternativno, stavite sve u vatrostalnu zdjelu i u pećnicu na 3 minute dok frittata ne počne kuhati. Uklonite je s vatre i pustite da stoji 10 minuta. Frittata se također može jesti i na sobnoj temperaturi,pa čak i hladna.

Mousse od bundeve

mousse

(za 4 osobe)
1 šalica pirea od bundeve (240g)
1/2 šalice običnog grčkog jogurta, o% ili 2% masti
1/2 šalice javorovog sirupa
1/4 šalice svježe iscjeđenog soka od naranče
1 omot želatine
1/4 šalice slatkog vrhnja, jako hladnog
korica jedne naranče
1/2 žličice pomješanih začina (cimet, klinčić,muškatni oraščić,đumbir)

Stavite zdjelu srednje veličine u hladnjak. U velikoj zdjeli pomiješajte bundevu i jogurt. Pospite želatinom i sokom od naranče i pustite da odstoji oko tri minute, za to vrijeme pripremite javorov sirup. Kuhajte javorov sirup na srednje jakoj vatri u malenoj tavi. Prelijte kipućim javorovim sirupom sok od naranče i miješajte dok se želatina ne otopi. Ulijte javorov sirup u pripremu od bundeve i dobro pomiješajte koristeći ručni mikser. Dodajte narančinu koricu i začine, sve promiješajte. U ohlađenu zdjelu stavite ohlađeno slatko vrhnje. Oko minute mješajte mikserom smjesu s bundevom. Špatulom nanesite slatko vrhnje preko mješavine s bundevom.
Poslužite ih u čašama, no prije toga čaše ostavite u hladnjaku 2-3 sata.