21 Jula, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Rak dojke – prvi simptomi

rak dojke

Rak dojke je i dalje najčešći pojedinačni uzrok smrti žena u dobi od 35. do 69. godina, pored naprednih metoda liječenja.
U ranim fazama, rak dojke ne pokazuje simptome, no postoje promjene koje treba pratiti. Dojke svake žene su različite te se prirodno mijenjaju, stoga su i simptomi bolesti kod svakoga drugačiji.

Prvi simptomi

Kvržice

Kvržice se najčešće ne mogu vidjeti golim okom, ali se mogu osjetiti dodirom i najčešće predstavljaju prvi simptom karcinoma. Razbacane, kvrgave promjene u dojci, najčešće u gornjem vanjskom području, obično nisu rak. Čvrsta, tvrda kvržica s nepravilnim rubovima koja se nalazi samo u jednoj dojci, može biti znak raka. Prilikom samopregleda važno je obratiti pažnju i na kvržice u pazušnoj jami.

Tekstura kože

Udubljenje (rupica) ili osjećaj stezanja u dojci.

Osip

Osipom može biti zahvaćeno i tkivo oko dojke.

Promjena izgleda bradavica

Nekada ispupčena bradavica sada je postala uvučena.

Iscjedak

Iz jedne ili obje bradavice bi se mogao pojaviti iscjedak u obliku krvave ili bistre do žute tekućine, koja može izgledati kao gnoj.

Pojava vidljivih vena na dojkama

Vene se pojavljuju u trudnoći ili pri brzom razvoju bolesti.

Neobjašnjiv gubitak težine

Nagli gubitak više od 4 kilograma u mjesec dana, bez pretjerane tjelesne aktivnosti ili smanjivanja unosa kalorija, svakako ne treba zanemariti.

Ukoliko primijetite jedan ili nekoliko navedenih simptoma, to nužno ne znači da je riječ o karcinomu, no svakako bi trebalo obavijestiti liječnika o promjenama.

Kod koga postoji rizik?

  • ako je u porodici neko od bliskih srodnika (ženska strana) imao rak dojke;
  • žene koje imaju guste dojke;
  • žene koje su dobile prvu menstruaciju vrlo rano, prije 12. godine;
  • koje imaju više od 50. godina;
  • koje su ušle u menopauzu prije 50. godine;
  • koje imaju prekomjernu težinu;
  • žene koje nisu rodile ili su prvo dijete rodile poslije 30. godine;
  • žene koje puše cigarete;
  • ako je kod biopsije dojke nađen poremećaj normalnih struktura stanica.
rak dojke

Prevencija

Mnogi se čimbenici rizika ne mogu kontrolirati, što znači da primarna prevencija u ovom slučaju nije učinkovita. Međutim, sekundarna prevencija, odnosno rano otkrivanje i pravovremeno liječenje, može se provoditi kroz samopregled dojki.

Samopregled može spasiti život! Trebale bi ga obavljati sve žene starije od 20 godina na mjesečnoj bazi! Radiološke pretrage sa svrhom otkrivanja raka dojke su 3d mamografijadigitalna mamografijaultrazvuk i magnetska rezonancija.

Treba imati na umu da bolest počinje tiho i podmuklo, bez znakova. Stoga treba naglasiti važnost dijagnostičkih pretraga koje otkrivanju ovu zloćudnu bolest.

1. Žene u dobi do 40-te godine trebali bi raditi samopreglede kao i ultrazvuk dojke (u razmaku od 1 do 3 godine) do svoje 40.
2. Žene u dobi iznad 40-te godine trebale bi započeti sa mamografijom/3d mamografijom, ultrazvukom i magnetskom rezonancom (MR-om) svake godine kombinirano.
3. Žene pod povećanim rizikom za razvoj karcinoma dojke bi trebale svakako sve navedene pretrage raditi svake godine.

Preuzeto: drinkovic.hr