23 Septembra, 2023

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Šljiva je izvor zdravlja i energije, bogata je mineralima i vitaminima

Šljive su planetarno popularno voće, ne samo zbog izuzetnog okusa već i zbog snažnog ljekovitog djelovanja. Odličan su izvor vitamina C, K, E, B6 te folne kiseline i niacina. Uloga vitamina C prisutnog u ovom voću je višestruka.

Osim što ima snažno antioksidativno djelovanje, ovaj vitamin pospješuje apsorpciju željeza, stimulira rad imunološkog sistema, čuva zdravlje kože, mišića, kostiju i tetiva, doprinosi zdravlju zuba i desni, štiti od bakterija, virusa i alergija.

Od minerala u ovom voću su najzastupljeniji bakar, kalij, magnezij, željezo, bor.

Šljiva je bogata mineralom kalijem koji pomaže u kontroli krvnog pritiska i srčanih otkucaja.

Posebno značajni su pektini u šljivi, odnosno topljiva dijetetska vlakna, koja narastu u želucu i crijevima i tako podstiču probavu, skupljaju otrovne materije iz organizma i izbacuju ih. Zbog toga se unošenje šljive u organizam preporučuje posebno ljudima koji nisu u prilici da budu fizički aktivniji, te da se zdravije hrane.

Istraživanja su pokazala da konzumiranje šljiva može pomoći u smanjenju nivoa glukoze u krvi i triglicerida u tijelu. Flavonoidi prisutni u šljivama pokazuju zaštitne učinke protiv otpornosti na inzulin i pomažu pri povećanju osjetljivosti inzulina u tijelu, prenosi Faktor.ba