4 Marta, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Spriječite ubode insekata i uživajte u ljetnim mjesecima

Na pragu nam je ljeto i topliji dani kojima se svi radujemo, međutim, ono što je manje lijepo jeste i pojava komaraca i drugih vrsta insekata koji često mogu biti i opasni po ljudsko zdravlje.

Komarci i ostali nepoželjni insekti nisu simbol samo za neprijatno i dosadno zujanje u noći, već mogu biti prenosioci raznih zaraznih bolesti. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije komarci ubiju oko 750.000 ljudi svake godine što ih svrstava među najopasnije životinje na svijetu.

Kako je već poznato komarci mogu biti iznimno opasne životinje po čovjeka jer prenose bolesti. U zemljama regiona sve više je prisutan virus zapadnog Nila i posljednih godina značajno je povećana stopa rasta zaraženih.

Osim njih, tu su i krpelji, a ove obje vrste insekta dolaze nakon dugog kišnog perioda i porasta temperatura.

Za krpelje je poznato da najčešće prenose lajmsku bolest, a da biste spriječili ujede krpelja, za prevenciju možete koristiti Autan Protection Plus kao najpopularniji proizvod u zaštiti protiv krpelja. Bitno je naglasiti da ubode krpelja i komaraca jako dobro većina nas zapamti. Također, bitno je pratiti reakcije nakon toga. Crvenilo i otok koji se pojavi na koži su izuzetno neprijatni, ali i prolazni. Međutim, alergične osobe, one sa slabim imunitetom, kao i hematološki pacijenti i oni koji imaju ozbiljnije bolesti mogu imati ozbiljnije posljedice čak i one opasne po život. Ukoliko ste razmišljali o tome zbog čega nas komarci ubadaju bitno je istaći da većina vrsta ženki treba uzeti obrok krvi kako bi razvile jajašca.

S obzirom na to da jedna ženka u svom životu može položiti nekoliko serija jajašaca, samim time tokom životnog vijeka može uzeti više obroka krvi od različitih domaćina. Od približno 3.000 vrsta komaraca koje postoje, samo malena manjina ubija ljude. Većina vrsta komaraca za razmnožavanje ovisi o krvi drugih životinja.

O utjecaju insekata po ljudsko zdravlje, te o potencijalnim opasnostima koje nose sa sobom istražuje kompanija SC Johnson koja je već 60 godina na tržištu, u kategoriji insekticida i repelenata sa brendovima Raid i Autan. U svojim istraživačkim centrima svakodnevno vrši posmatranja nad više od 40.000 komaraca i koristi dodatna unaprijeđena istraživanja.

Shodno tome, postoji i adekvatna zaštita protiv njih kako u zatvorenom prostoru tako i tokom boravka u prirodi. Kada je riječ o zatvorenom prostoru u te svrhe je preporučljivo da se koriste Raid proizvodi, a kada ste u prirodi neke od onih iz Autan linije repelenata.

Raid je vodeći brand u efikasnoj zaštiti protiv raznih vrsta insekata, a ujedno je i tržišni lider u kategoriji insekticida. Linija insekticida može se podijeliti u 3 kategorije proizvoda: protiv letećih insekata, gmižućih insekata i protiv moljaca. Najprodavaniji proizvod iz prve kategorije svakako je Raid Sprej protiv letećih insekata. Još jedan od noviteta je i Raid Sprej za leteće insekte na vodenoj bazi, čija jedinstvena formula sa aqua base tehnologijom ne šteti biljkama. Pored sprejeva, značajnu prodaju bilježe Raid Električni aparati sa tečnošću, kao i Raid Električni aparat sa tabletama. Dopune za elekrične aparate dostupne su u više formata i mirisnih nota. Kada je reč o proizvodima protiv gmižućih insekata, posebno se izdvajaju Raid Sprej za gmižuće insekte, Raid Zamke za mrave i bubašvabe, kao i Raid Sprej sa cjevčicom za precizno uništavanje insekata.

Izvor: Shutterstock
Izvor: Shutterstock

U borbi protiv garderobnih moljaca prednost dajemo Raid Tarme gelovima sa mirisom kedra i lavande, Raid Listićima, kao i Raid Tabletama protiv moljaca. Za otvorene prostore kao što su terase, dvorišta i bašte preporučujemo Raid Spirale.

Kod nas, Autan je prisutan sa nekoliko linija proizvoda. Najveću prodaju bilježi Autan Family Care linija sa formatima sprej, raspršivač i stik. Proizvodi štite od komaraca do 4h nakon nanošenja. Protection Plus i Tropical raspršivači namjenjeni su osobama koje duže borave napolju i pruža zaštitu od običnih, tropskih, tigrastih komaraca i krpelja tokom 6-8h. Za najmlađe, u ponudi imamo Autan Junior raspršivač koji ne sadrži miris, boju, ni konzervanse. Ukoliko je pak došlo do ujeda komarca, Autan Dopopuntura gel nakon uboda insekata pružiće trenutno olaksanje u vidu smanjenja svraba i crvenila kože.

Uz navedene proizvode uživajte u svakom trenutku i spriječite sve insekte.

SC Johnson kontinuirano ulaže u inovacije i unapređenje kvaliteta svojih proizvoda, a sve u cilju boljeg zadovoljenja potreba potrošača. U SC Johnson istraživačkim centrima svakodnevno posmatramo više od 40.000 komaraca i često koristimo dodatna istraživanja koja su iznad regulatornih standarda za djelotvornost, jer znamo da je porodicama zaštita od insekata od velike važnosti.

Najveći značaj dat je ispitivanju efikasnosti naših proizvoda, koji su prije svega bezbjedni za korisnike, a zatim i vrlo djelotvorni i praktični u borbi protiv insekata.