4 Marta, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Svakodnevno konzumiranje oraha može smanjiti nivo holesterola

Ilustracija: Shutterstock

Istraživanje, koje je objavljeno u časopisu Američkog udruženja za srce (AHA), pokazalo je da uključivanje oraha u prehranu može smanjiti nivo LDL holesterola, koji ljudi često nazivaju “lošim” holesterolom.

Tačnije, studija pokazuje da svakodnevno konzumiranje oraha tokom perioda od dvije godine naročito smanjuje nivo holesterola. Ovo se odnosi na starije odrasle osobe. Smanjio se ukupan broj LDL čestica povezanih sa aterosklerozom, koja se javlja kada se masne naslage nakupe u arterijama. Doktor Emilio Ros, jedan od autora istraživanja, istakao je brojne blagodati oraha:

“Orasi imaju optimalan sastav hranjivih tvari, uključujući značajne količine alfa-linolenske kiseline, biljne omega-3 masne kiseline, polifenola i fitomelatonina. Redovno konzumiranje oraha ne samo da će smanjiti nivo LDL holesterola, nego će LDL čestice učiniti manje sklonim ‘ulasku’ u arterije.”

U istraživanju je učestvovalo 636 sudionika u dobi od 63 do 79 godina. Oko polovine njih uzimalo je lijekove za smanjenje povišenog krvnog pritiska, što je tipično za ovu populaciju. Statine, lijekove koji snižavaju nivo holesterola, uzimalo je 32 posto njih. Jedna grupa nije konzumirala orahe, dok je druga dodavala polovinu šolje sirovih oraha u svakodnevne obroke.

Sudionici koji su jeli orahe smanjili su nivo LDL holesterola u prosjeku za 4,3 miligrama po decilitru (mg/dl), a ukupni holesterol u prosjeku za 8,5 mg/dl. Također su smanjili broj ukupnih LDL čestica za 4,3 posto, a malih LDL čestica za 6,1 posto.