21 Jula, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Trešnje su pravi dragulj za zdravlje

Trešnje su pravi dragulji prirode i ukusna poslastica koja najavljuje dolazak vrućih ljetnih dana. S nutritivnog stajališta njihove su koristi vrlo cijenjene. Dobar su izvor antioksidansa vitamina C i prehrambenih vlakana, a siromašne su mastima i ne sadrže natrij i holesterol.

Obiluju antioksidansima

Zbog bogatstva nutrijenata i istodobno umjerene količine kalorija, trešnje su odličan izbor za sve one koji paze na tjelesnu masu. Trešnja sadrži sve vitamine i minerale kao i celulozu, pektin te organske kiseline (jabučnu, limunsku, vinsku). Bogata je kalijem te stoga povoljno djeluje na ravnotežu tekućine u organizmu.

Trešnje, poput drugog voća, obiluju antioksidansima koji štite od slobodnih radikala te usporavaju proces starenja. Klinička studija pokazuje da konzumacija trešanja i njenih proizvoda može biti od koristi u ublažavanju bolova povezanih s gihtom.

Dobar izbor i za dijabetičare

Istraživanja su pokazala da je 20 trešanja učinkovitije od jednog aspirina, a u kombinaciji s kalcijem i magnezijem izuzetno povoljno utječe na zdravlje kostiju. Niskog glikemijskog indeksa, trešnje su dobar izbor i za dijabetičare jer smanjuju nivo šećera u krvi.