29 Februara, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Zašto je celer koristan za zdravlje?

Celer je odličan izvor kalijuma i kalcijuma

Celer je idealna hrana za one koji vode računa o svojoj težini jer je niskokalorična namirnica s visokim procentom vode.

Osim toga, celer je odličan izvor kalijuma i kalcijuma za naše tijelo, koji su veoma važni za zdravlje kostiju, normalizaciju krvnog pritiska i funkcionisanje nervnog sistema. Celer, takođe garantuje visok sadržaj antioksidanata – sadrži veliku količinu vitamina C, kalijuma i željeza.

Vrijedi upamtiti da ne samo stabljike, već i listovi sadrže sve ove korisne materije u većoj mjeri. Zato ih ne isključujte iz salata. Osim svega toga, celer sadrži minimum šećera i holesterola, a takođe praktično ne sadrži masti.

Umiruje glad i ublažava nadimanje

Visok sadržaj vode i vlakana u hrskavim stabljicama celera pomaže vam da se osjećate sito. Uz to, odličan je prebiotik i sprečava nadimanje. Preporučujemo jesti najmanje jednu stabljiku celera dnevno za sve one koji imaju probavne probleme.

Poboljšava varenje

Celer sadrži vlakna koja pomažu u održavanju zdravog probavnog sistema. Ishrana s visokim udjelom vlakana pomaže u sprečavanju srčanih bolesti, dijabetesa, opstipacije i hemoroida.

Pomaže u borbi protiv raka

Jedno od aktivnih jedinjenja celera je fitohemijski kumarin, za koji se pokazalo da je efikasan u prevenciji karcinoma, a dokazano je da pojačava aktivnost određenih bijelih krvnih zrnaca koja pomažu u borbi protiv ove bolesti. Takođe, pomaže u sprečavanju oštećenja slobodnih radikala od oštećenih ćelija. U kombinaciji sa luteolinom, ova dva jedinjenja se smatraju dovoljno efikasnim da spriječe karcinom debelog crijeva.

Izvor: Avaz.ba