21 Jula, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Kako Bošnjacima objasniti da se društvo gradi institucijama, a ne kultom ličnosti?

Kako Bošnjacima objasniti da se služenjem lokalnim moćnicima ne služi vjeri i narodu? Naprotiv, time se uništavaju sve društvene vrednote.

Kako Bošnjacima objasniti da bez kritike nema napretka? Ma kakva god bila. Ako je zlonamjerna, učvrstit će naše korake. Ako je dobronamjerna, pokazat će nam šta treba ispraviti.

Kako Bošnjacima objasniti da je Institucija iznad bilo kojeg pojedinca, ali da se Institucija gradi na kamenim temeljima, a ne od pruća i blata?

Kako Bošnjacima objasniti da Institucija mora da služi narodu, a ne narod Instituciji? Kad postane obratno, to više nije Institucija već leglo moćnika i birokratije, koji su sami sebi svrha.

Stvaranjem nedodirljive kaste, bilo političke ili vjerske, nastaje čitav jedan lažni svijet, svijet obmane, poltrona i ulizica koji na svaki potez nadređenih aplaudiraju. Nastaje nedodirljivo društvo bez ikakvih kriterija i dodira s realnošću. Jake Institucije nužne su za izgradnju jakog naroda, ali, Bošnjaci ne grade Institucije već njeguju kultove ličnosti. Bit će mi drago da sam u krivu.✒️

Resul Mehmedović

Preuzeto: Facebook stranica “Resul Mehmedović Blog”