21 Jula, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Zbog bizarnog razloga Federalno ministarstvo odbilo financirati Lanu Pudar

Lana Pudar, vjerojatno jedina nada naše zemlje za medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju, nije dobila novac koji joj je prijeko potreban za pripreme zbog toga što su bile numerirane sve stranice na dokumentaciji koja je stigla u ministarstvo.

Ministarstvo kulture i sporta Federacije BiH je odbilo financijski pomoći 250 sportskih klubova i saveza koji su aplicirali za sufinanciranje u okviru projekta “Transfer za sport od značaja za Federaciju”.

Ministarstvo je odbilo čak 618 projekata, a među njima se nalazi skoro 300 njih koje je podnijelo 250 sportskih klubova i saveza širom većeg državnog entiteta.

Neki od razloga za odbijanje pomoći klubovima i savezima koji jedva “krpe kraj s krajem” su poprilično bizarni – ili što bi se narodskim rječnikom reklo: “fali ti jedan papir”, piše klix.

I dok su pojedini razlozi poput neplaćanja poreza u prošlosti ili nedostatka dokaza o utrošenim sredstvima i realiziranim projektima sasvim logični, ministarstvo je klubove i saveze odbijalo i zbog nevjerojatno banalnih stvari.

“Obavezna dokumentacija nije numerirana” i “Obavezna dokumentacija pogrešno numerirana (numerirane sve stranice dokumenata)” su jedni od najčešćih razloga odbijanja financiranja projekata. Dakle, zbog takve banalnosti kao što je numeriranje dokumenata klubovima i savezima su odbijani projekti.

“Oni jednostavno ne razumiju da mi nismo učili da budemo profi pisači projekata, nego da smo učili kako praviti rezultate, trenirati djecu i praviti natjecanje. Najveći dušman sportu je onaj tko je uveo da se sport financira putem projekata, a ne isključivo na osnovu postignutih rezultata. I onda ti kroz projekt svako može proći, a da se nikad i nigdje nije natjecao. Zato nam i propadaju klubovi s dugogodišnjom tradicijom, a poplava je raznih udruženja koja se ne natječu, a apliciraju i dobiju novac za neke projekte od kojih sport, konkretno natjecateljski, nema koristi”, rekao je sportaš iz jednog od klubova, koji je želio ostati anoniman.

Zaista, kada se proteklih godina pogledaju liste, jasno se vidi da je ovo ministarstvo dodjeljivalo novac za “sport od značaja za Federaciju” pravnim subjektima koji nemaju nikakve dodirne točke sa sportom.

Ove godine, primjera radi, ministarstvo je odbilo aplikaciju Kluba vodenih sportova “Orka” Mostar pod nazivom “Trenažni proces/pripreme za OI Tokio 2021 – Lana Pudar” s navedenim razlogom “Obavezna dokumentacija pogrešno numerirana (numarirane sve stranice dokumenata)”. Dakle, Lana Pudar, vjerojatno jedina nada naše zemlje za medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju, nije dobila novac koji joj je prijeko potreban za pripreme zbog toga što su bile numerirane sve stranice na dokumentaciji koja je stigla u ministarstvo.

Zanimljivo, još jedna djevojka koja se bori za odlazak na Olimpijske igre – biciklistkinja Lejla Tanović nije dobila novac iz suprotnog razloga – dokumentacija nije numerirana.

Zbog numeracije svih stranica novac nije dobila ni ženska košarkaška reprezentacija BiH za sudjelovanje na Eurobasketu.

Ipak, “pobjednik” ovog birokratskog cirkusa je teniser Nerman Fatić. Razlog zbog kojeg je dobio odbijenicu glasi “Obvezna dokumentacija nije uvezana”. Prevedeno na bosanski jezik – nije zaheftao stranice dokumenta. Kompletan spisak odbijenih projekata s razlozima odbijanja možete pogledati ovdje.

Preuzeto: bljesak.info.