20 Jula, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Na današnji dan umro je Antoni Gaudi, jedan od najvećih arhitekata u historiji

Vjerojatno najveličanstvenije Gaudíjevo djelo je crkva Sagrada Familia u Barceloni. Do Gaudíjeve smrti nije dovršena ni jedna četvrtina te goleme građevine, a radovi traju i danas. Kad njen glavni Kristov toranj visine 170 metara bude dovršen, Sagrada Familia postat će najviša kršćanska crkva na svijetu.

Najrecenziranija građevina na svijetu gradi se duže od egipatskih piramida

Dana 10. juna 1926. godine umro je jedan od najzanimljivijih arhitekata u čitavoj historiji – Antoni Gaudí. Svi koji su posjetili Barcelonu zacijelo znaju za njegova djela koja prilično odskaču od tradicionalnih arhitektonskih normi, no istovremeno izazivaju duboke asocijacije na europske historijske umjetničke stilove.

Gaudí je u Kataloniji rođen i umro. Bio je izraziti katolik pa danas postoje i težnje da ga se proglasi katoličkim blaženikom. Već dosta rano postao je vegetarijanac i često je postio, a pod kraj života bio je naročito zaokupljen vjerom i težio je prema skromnosti i asketizmu. Na kraju života toliko se skromno oblačio da je izgledao kao prosjak. Uoči današnjeg dana 1926. godine hodao je u crkvu na redovitu ispovijed i molitvu, kad ga je udario tramvaj. Izgubio je svijest, a prolaznici su zbog njegove odjeće i nedostatka dokumenata mislili da je riječ o prosjaku, pa mu isprva navodno nitko nije pomogao. Ipak, naposljetku ga je policajac odveo u bolnicu, gdje mu je pružena samo najosnovnija pomoć. Tak kasnije su ga prepoznali, kad mu se stanje znatno pogoršalo, samo tri dana nakon što ga je udario tramvaj, preminuo je. Bile su mu 73 godine.

Vjerojatno najveličanstvenije Gaudíjevo djelo je crkva Sagrada Familia u Barceloni. Sagrada Familia zapravo znači Sveta obitelj (njoj je posvećena ta crkva, a dodijeljen joj je i status bazilike). Do Gaudíjeve smrti nije dovršena ni jedna četvrtina te goleme građevine, a radovi traju i danas. Postoji namjera da Sagrada Familia bude dovršena do 2026. godine tj. do 100. godišnjice arhitektove smrti.

Sagrada Familia izrazito je velikih dimenzija. Gaudí je zamislio da ima čak 18 tornjeva, od kojih je do danas dovršeno samo 8. Naime, 18 tornjeva posjeduje sljedeću simboliku:

– 12 tornjeva za 12 apostola

– 4 tornja za 4 evanđelista

– 1 toranj za Blaženu Djevicu Mariju

– 1 toranj za Isusa Krista.

Dakako, Kristov toranj trebao bi biti najviši, visine čak 170 metara. Tu je visinu Gaudí navodno odabrao tako da bude koji metar niža od poznatog barcelonskog brda Montjuïc, jer navodno nije želio nadvisiti Božju kreaciju. Kad Kristov toranj bude dovršen, Sagrada Familia postat će najviša kršćanska crkva na svijetu. Podsjetimo, trenutno najviši toranj ima crkva u Ulmu u Njemačkoj, koja je visoka 161,5 metara.

Preuzeto sa: povijest.hr