13 Jula, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Toyotini kućni roboti snalaze se gdje drugi ne mogu

Znanstveni laboratorij Toyota Research Institute izradio je robote koji imaju mogućnost obavljanja kompleksnih zadataka u različitim zahtjevnim okruženjima, kao što je primjerice kuhinja.

Istraživački laboratorij u vlasništvu japanskog proizvođača automobila, Toyota Research Institute, predstavio je prošle sedmice svoja nova postignuća u području napredne robotike. Njihovi roboti nove generacije u stanju su izvoditi kompleksne pokrete i izvoditi složene zadatke u kućnom okruženju, one koji konkurentskim robotima inače predstavljaju problem. Primarno se tu misli na manipuliranje predmetima raznih vrsta, prepoznavanje i interakciju s prozirnim, te reflektirajućim površinama (dakle, staklima i ogledalima).

Mogućnosti novog kućnog robota prikazali su prigodnim videom. U njemu vidimo kako on prepoznaje površine s kojih se može i treba pobrisati prašina, pa to čini glatkim pokretima ruke. Pritom s njih sklanja mekane ili tvrde predmete koji mu smetaju, pažljivo ih premješta, baš poput čovjeka, a onda nastavlja s čišćenjem. Uz sve ove radnje, ima vremena i “okinuti” koji selfie.

Iz Toyotinog instituta poručuju da im je cilj izraditi kućne robote koji su u stanju povećati ljudske mogućnosti, a ne zamijeniti ljude. Najveći izazovi u ovom području sastoje se od treniranja robota da se snalaze u kompliciranim i raznolikim okruženjima doma, u kojima velik broj manjih zadataka (poput detektiranja površina i predmeta te snalaženja među namještajem) predstavlja značajan problem za strojno učenje.

Upravo spomenuto prepoznavanje stakala i ogledala bilo je jedan od većih izazova, za što su u TRI-ju osmislili potpuno novu metodu učenja kako bi roboti bili u stanju prepoznavati trodimenzionalne scene, geometriju, te ispravno detektirati predmete i površine.

Preuzeto: bug.hr (13/08/2021)