29 Novembra, 2023

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Učenici Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku svom razredniku uplatili putovanje na Umru

Učenici Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku svom razredniku uplatili putovanje na Umru

Upravo u vrijeme dok nastaje ovaj tekst mnogi maruranti srednjih škola broje svoje posljedne časove u klupama u kojima su proveli svoje srednjoškolsko obrazovanje. Oni zatvaraju jednu knjigu, a otvaraju novu.

U tom ushićenju maturanti se s posebnom pažnjom žele zahvaliti svojim razrednicima koji su ih vodili kroz školovanje kupujući im poklone, kao znak trajnog sjećanja. Osim poklona materijalne prirode maturanti se odlučuju da svoje razredne starješine obraduju putovanjem na Umru. Takav primjer smo zabilježili i u Elči Ibrahim-pašinoj medresi u kojoj su učenici IV- a svog razrednika mr. Ahmeda Omerdića obradovali takvim darom.
Uručenje ovog poklona upriličeno je na poseban i veoma emotivan način, a svoju vezanost za svog razrednika najbolje su opisali oni sami u svom “pismu namjere” čiji sadržaj prenosimo u cjelosti.

”Dragi razredniče,

Kako vrijeme brzo prolazi! Kao da je jučer bila prva godina medrese, a danas već stojimo pred vratima mature i opraštamo se s vama. Želimo vam izraziti duboku zahvalnost na svim godinama koje smo proveli zajedno, jer ste bili ne samo naš razrednik, već i naš savjetnik, mentor i prijatelji.
Uzvišeni Allah kaže: “Svi se čvrsto Allahovog užeta držite i nikako se ne razjedinjujte!”

Sjećamo se prvog dana kad smo vas upoznali – bili smo malo nervozni, ali ste nas dočekali s osmijehom i učinili da se osjećamo dobrodošlo. Od tada ste nas pratili na našem putovanju kroz medresu i pomogli nam da savladamo sve prepreke. Zbog vas smo postali bolji ljudi, a vaša su nas motivacija, entuzijazam i predanost inspirirali da budemo najbolja verzija sebe.

Iako smo uzbuđeni što idemo dalje i što nas čeka nova avantura, istovremeno osjećamo i tugu što se opraštamo od vas. Nedostajat će nam vaše mudre riječi, vaša podrška i smisao za humor. Ali želimo da znate da ćemo vas uvijek nositi u svojim srcima i da će sjećanja na sve zajedničke trenutke uvijek ostati s nama.

Hvala vam, dragi razredniče, na svemu što ste učinili za nas i na svemu što ste nas naučili. Nismo samo stekli znanje i vještine, već smo dobili i prijatelja za cijeli život. Želimo vam sve najbolje u budućnosti i nadamo se da ćemo se susresti ponovno.
Mi smo postali jedno kao što ilahija kaže: duša dušu zavoli i zavoli, džennet bašći pođosmo jer jedno smo, jedno smo.

Vaši maturanti 4A.”

Neka im njihovo djelo bude kabul, a mr. Ahmedu Umra mebrur.

Izvor: Travnicki.info