23 Septembra, 2023

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Huskić: Naš pelet se ne skladišti, sve ide odmah

PR Obrt “Huskić” u Kaćunima kod Busovače tek prije nekoliko godina osnovali su proizvodnju peleta, a kako kaže Senija Huskić “to je naš porodični biznis”.

Možetel nam predstaviti Vaš biznis?

Poštovanje, moje ime je Senija Huskić. Obrt “Huskić PELLET” je prije svega zasnovan na malom porodičnom biznisu, a u proizvodnji su svekar Muhamed (Hamće), suprug Salem, djever Alem i naši mališani Asja, Muhamed i Ahmed koji su tu da nose naše reklamne majice.

Odkud ideja o proizvodnji peleta?

Početak se desio sasvim spontano, naime suprug je po piku gledao neke manje prese, čisto da bi pokrenuli nešto u korist. Ideju je razradio sa jednim prijateljem koji mu je pomogao u traženju mašina.

Nismo imali dvojbe oko toga da li će se moći prodati, iako smo bili uložili dosta novca u sve to. Bili smo mišljenja nek napravimo sebi i nekolicini komsija dobro je, cilj je i bio djelovati lokalno tj. od lokalnih pilana da kupujemo sirovinu a gotovi proizvod opet tu plasiramo.

Uistinu glas se jako brzo proširio, prošlu zimu nikad vreće peleta nismo imali da je viška uvijek je lista čekanja, čak su uzimali u neupakovanim vrećama. Istini na volju, naš dnevni maksimum je oko 2 tone a u zimskim mjesecima i puno manji jer se teže suši pilota, kaže Senija Huskić.

Jestel bili skeptični na to da će se proizvodnja peleta isplatit u budućnosti, obzirom da ste Vi jedini na našoj općini Busovača koji proizvode pelet?

Nema sumnje za tim, pelet je budućnost za ogrijev, poručuje Senija.

Smatratel da će se u budućnosti pelet sve više i više koristiti?

Pelet je ogrijev budućnosti, to svjedočimo svi. Isto tako smo svjedoci kako se do ogrijevnog drveta sve teže dolazi i cijene su ogromne, ugalj isto. Lož ulje je krajnje neisplativo i rekla bih čak prevaziđeno. Isto tako mora se formirati i realna cijena peleta koja uveliko ovisni o cijeni piljevine koja od pilane do pilane nije ista, navodi Senija.

Jeste dobijali poticaj od naše općine ili kantona?

Što se tiče podrške lokalnih vlasti i ostalih toga nije bilo, odgovorno tvrdimo da nismo do sada nikakvih poticaja od naših vlasti dobijali niti bilo šta.

Kakvi su Vam planovi za budućnost?

U planu je kupovina kamiona s kojim bi dovozili pilotu. Trenutno imamo dva kombija kojim vršimo dostavu. Takođe u samoj radioni uvijek su neki popravci, osim toga kvarovi su baš česti.

Nas stari dedo, kako ga zovemo, Asim Huskić je poznat po svom umjeću u stolarstvu. Pravio je stolariju kad niko nije. Izučio zanat u Sloveniji, dedo i danas u svojoj 8 deceniji života izrađuje držalice za različite alatke, pravi štokrle i drvene gajbe, kaže Senija.

Gdje plasirate svoje proizvode?

Naš pelet se ne zadržava kod nas niti toliko do pakovanja. Ne skladištimo ništa, sve se odvozi odmah.

Kako doznajemo Vaša porodica se dugi niz godina bavi privatnom preradom drveta, jel smatrate da će Vaši najmlađi poprimiti gene za dalju proizvodnju?

Dedo je taj koji svaki dan obilazi radionu, donosi drva i triješće, s tim u vezi i okuplja svoje ukućane i najmlađe da budu tu, da li će njegovi unuci i praunuci ostati na djedovini, da li će tu raditi pitanje je na koje uveliko odgovor može dati naša lokalna zajednica, poručuje Senija.

Za kraj nam kažite koliko trenutno košta jedna tona peleta kod Vas i dal vršite dostavu?

Cijena peleta je 550 KM bez prevoza s tim da mi izlazimo u susret našim komšijama i sugrađanima pa i prevoz bude po dogovoru. Potražnja je ogromna i mi ne skladištimo niti vreću, sve što se proizvede odmah ide.

Za kraj se iskreno zahvaljujemo na intervju od porodice Huskić te se nadamo da ćete nas uskoro i posjetiti i zabilježiti naš biznis.