20 Jula, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Rezultati su se poklopili za Zmajeve, Kazahstan mora pasti u Zenici

Foto: NS BiH

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine se remijem s Francuskom vratila u igru za plasman na Svjetsko prvenstvo.

Zmajevi su sinoć odigrali rezultatom 1:1 u Strazburu protiv Trikolora, te su na taj način osvojili drugi bod u kvalifikacionoj grupi D.

U nekim drugim okolnostima dva boda iz tri susreta bi se činila kao neuspjeh, no kada se zna da je jedan od njih stigao iz dvomeča protiv svjetskog prvaka, onda se kiks protiv Finske (2:2) može smatrati “neutralisanim”.

KVALIFIKACIJE ZA SPZmajevi osvojili veliki bod protiv svjetskog prvaka Francuske

Zmajeve je, za razliku od većine prethodnih kvalifikacija, ovaj put pogledala i sreća kada je rasplet ostalih utakmica u grupi u pitanju. Tačnije, mnogo sreće.

Ukrajinci, koji su smatrani favoritom za drugo mjesto, su iz četiri susreta osvojili isto toliko bodova. I oni su osvojili bod u Francuskoj (1:1) u prvom kolu i činilo se da su time “odradili posao” kada je u pitanju odlazak u Katar. No, uslijedili su remiji s Finskom (1:1) i Kazahstanom (1:1, 2:2) kojim su Ukrajinci došli u veoma nezgodnu situaciju da nakon završetka ovog kvalifikacionog “prozora” padnu čak na četvrto mjesto.

Na trećem, četvrtom i petom mjestu nalaze se Finska, BiH i Kazahstan sa po dva boda. Finci najprije 4. septembra dočekuju Kazahstan, a potom i Zmajevi tri dana kasnije. Finci će pobjedom preskočiti Ukrajinu, a također i pobjednik duela u Zenici.

No, okrenimo se našem rasporedu i razlozima zbog kojih navijači Zmajeva imaju razloga za optimizam.

Utakmice protiv najtežeg protivnika su iza nas. Istina, izabranici Ivayla Peteva su kiksali protiv Finske, ali su i svi ostali kiksali i međusobno podijelili bodove.

Stoga je jasno da Zmajevi moraju osvojiti svih šest bodova iz dvomeča protiv Kazahstana, te pobijediti Fince kod kuće. Na taj način bi teoretski za odlazak u baraž za Katar našim nogometašima bio dovoljan čak i samo jedan bod iz dvomeča protiv Ukrajinaca.

ODIGRAO CIJELI MEČPjanić: Protiv Kazahstana je bitnija utakmica, a ja znam da mogu svugdje igrati

No, prvo treba skočiti pa reći “hop”. Pred Zmajevima je prvi od pet koraka do Katara, a on se zove Kazahstan. Toga su svjesni svi nogometaši.

“Ovako treba nastaviti protiv Kazahstana i uzeti tri boda”, kazao je Miralem Pjanić nakon sinoćnjeg meča u Strazburu.

Stoga poželimo Zmajevima sreću u utorak u Zenici i nadajmo se da će na Bilinom Polju zaista zakoračiti ka Kataru krupnim korakom.

Raspored utakmica do kraja grupe D:

Izvor: Klix.ba