21 Aprila, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Ćiro Blažević: Polahko odlazim sa ovog svijeta, imam potrebu da se zatvorim u četiri zida i ne prestanem plakati

Legendarni fudbalski trener Miroslav Ćiro Blažević javio se na Facebooku i požalio da se bori s brojnim zdravstvenim problemima. – Polako odlazim s ovog svijeta – piše Ćiro.

– Kad rezimiram cijeli svoj život, onda imam potrebu da se zatvorim u svoja četiri zida i da toliko plačem, da nikada ne prestanem. Ništa me u životu nije mimoišlo! Dva raka sam imao, a sada se, evo, pojavio i treći – naveo je.

Ističe da se bori s permanentnom mišlju da je njegovo vrijeme prošlo i da polako odlazi s ovoga svijeta.

– Moji prijatelji, igrači iz moje generacije, svi su oni već odavno sahranjeni. Samo sam ja živ. Život je kratak, kaže to i Andrić u velikoj knjizi “Znakovi pored puta”, a ja sam se – kada gledam ovako unatrag, na što me ova knjiga konstantno tjera – napatio i previše – naveo je Ćiro.

Dodaje da je u djetinjstvu bio takva sirotinja da jegaće na štapu nosio, a kasnije u mladosti, kada se već bio i oženio, supruga i on nisu znali hoće li imati za ručak ili neće.

– Život mi je bio jedna obična kalvarija i trebalo je sve to proći. Ni ovaj trenerski posao, koji možda izvana drugačije izgleda, nije ništa drugo nego jako malo satisfakcije, a puno razočaranja…

A, moja majka, koja je bila jedna svetica, i koja je toliko vjerovala da ću ja uspjeti u životu te da ću postati neko i nešto, nije doživjela da vidi kako sam uz mukotrpan rad naposlijetku ipak napravio nešto od sebe. Umrla je u vrijeme moje najveće bijede i to mi je neizmjerno žao jer znam kako roditelj, pogotovo tako plemenit kao što je to bila moja majka, želi da mu dijete uspije – istakao je Ćiro.

Dodaje da mu je majka u amanet ostavila da se pobrine za svoje sestre iako je on bio najmlađi.

– Toliko je, eto, bila uvjerena u moj uspjeh, a ja sam to zaista i učinio. Tješim se time da je ona to negdje odozgo ipak vidjela, ali da vam budem iskren, mala je to utjeha – navodi Ćiro i dodaje:

– Andrićevi “Znakovi pored puta’ su fragmenti njegove životne i duhovne borbe, mudrosti do kojih je došao tokom svog vijeka te nekih zanimljivih zapažanja sa njegovih putovanja. Najviše se, međutim, bavio upravo onim pitanjima koja i mene u posljednje vrijeme najviše zaokupljuju: pitanjima života i smrti!

Ćiro ističe i da mu je u njegov primjera knjige krasnu posvetu napisao bh glumac Emir Hadžihafizbegović.

– On, slično kao i ja, ali možda ipak malo manje, uživa u Andrićevim mislima. Oplemenile su, kaže, njegov život, a ja ne mogu da se ne složim s njime – zaključio je Ćiro, dodajući da “Znakovi pored puta” možda nisu idealna knjiga za ponijeti na plažu, ali dodaje da je svakako vrijedi pročitati.

Izvor: Faktor.ba