1 Decembra, 2023

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Legenda o čuvenoj “kući u kući”: Evo kako je nastala

06.09.2022., Bol – Kuca u kuci. Prica kaze da je kuca nastala kada su se tri brata iz obitelji Vukovic ozenili trima Spanjolkama i odlucili na svom zemljistu sagraditi veliku kucu. No, tu se vec nalazila kuca koju je sagradio lokalni seljak Marko. Braca su ponudila Marku da kupe kucu, ali je Marko odbio. Braca su tada zatrazila pomoc od lokalnih vlasti, ali Marko nije htio odustati pa je cak prijetio i ubojstvom gradonacelnika. Kad je Marko pobjegao u strahu od osvete, braca su pocela graditi zidove oko Markove kuce. Dok su plovili u Veneciju po materijal za gradnju, zahvatilo ih je nevrijeme i poginuli su u brodolomu. Kako nisu imali nasljednika, Marko se vratio zivjeti u svoju staru kucu, okruzenu zidovima nedovrsene kuce koja je i danas tu kao zasticeni spomenik kulture koji fascinira sve posjetitelje Bola. Photo: Milan Sabic/PIXSELL


Na otoku Braču nalazi se jedinstvena “kuća u kući” i zaštićeni je spomenik kulture, a za njen nastanak veže se legenda o tri brata iz 19. stoljeća.

Fotografije iz zraka bilježe kako izgleda ovo specifično zdanje, a priča kaže da je kuća nastala kada su se tri brata iz porodice Vuković oženili trima Španjolkama i odlučili na svom zemljištu sagraditi veliku kuću.

No, tu se već nalazila kuća koju je sagradio lokalni seljak Marko. Braća su ponudila Marku da kupe kuću, ali je on odbio.

Braća su potom angažovala i tadašnjeg načelnika Vužića, da im pomogne u posredovanju, ali se Marko posvađao s načelnikom i zaprijetio mu smrću, te je zbog straha od odmazde morao pobjeći iz Bola u Dubrovačku Republiku.

Kad je Marko pobjegao u strahu od osvete, braća su počela graditi zidove oko Markove kuće.

Dok su plovili u Veneciju po materijal za gradnju, zahvatilo ih je nevrijeme i poginuli su u brodolomu.

Kako nisu imali nasljednika, Marko se vratio živjeti u svoju staru kuću, okruženu zidovima nedovršene kuće koja je i danas tu kao zaštićeni spomenik kulture koji fascinira sve posjetitelje Bola.

Izvor: Hayat.ba