26 Februara, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Na današnji dan, 15. jun

Njemački arheolog Heinrich Schliemann otkrio je 1873. u Maloj Aziji zidine Troje, drevnog grada koji je pao pred naletima antičkih grčkih junaka. Tada je otkrio značajne antičke artefakte.

1215. Engleski kralj John prihvatio je, pod prijetnjom plemstva, dokument Magna Carta Libertatum (Veliku povelju sloboda) – temelj engleskog državnog uređenja, simbol borbe protiv apsolutizma i jedan od najznačajnijih dokumenata britanske i evropske ustavne historije.
1520. Papa Lav X ekskomunicirao Martina Luthera bulom u kojoj je osudio jeres Lutherove teze o indulgencijama, o dogmama i uređenju Katoličke crkve. Ideje o reformi Crkve sistematizovane u 95 teza Luther je 1517. prikovao na vrata Dvorske crkve u Wittenbergu, označivši početak raskola katoličke Evrope.
1862. Na Čukur-česmi u Beogradu turski vojnik ubio srpskog dječaka, što je izazvalo sukobe u gradu. Turci su potom sa beogradske tvrđave, gdje je bio smješten njihov garnizon, bombardovali Beograd.

image

1903. Nakon ubistva kralja Aleksandra Obrenovića i njegove žene Drage u majskom prevratu, Skupština Srbije izabrala je Petra Karađorđevića za kralja Srbije. Za njegove vladavine učvršćen je parlamentarizam i ubrzan razvoj zemlje.

1919. Direktnim letom od Newfoundlanda do Irske, koji je trajao 10 sati i 12 minuta, engleski piloti Arthur Brown i John Alcock prvi su preletjeli Atlantik.
1920. Italijanski inženjer, jedan od osnivača bežične telegrafije, Guglielmo Marconi emitovao je u Engleskoj prvi muzički radioprenos uživo.
1940. Njemačke trupe probile Maginotovu liniju kod Sedana. Sistem utvrđenja dugačak 360 kilometara koji su Francuzi izgradili duž granice prema Njemačkoj između dva svjetska rata smatran je remek-djelom građevinarstva i fortifikacije.
1975. Košarkaši Jugoslavije postali šampioni Evrope pobjedom nad reprezentacijom SSSR-a u Beogradu.
1982. Argentinske snage koje su pokušale da preotmu Foklandska ostrva u južnom Atlantiku predale se Britancima. Time je okončan rat u kojem je poginulo oko 1.000 ljudi.
1988. Pakistanski predsjednik Zija ul-Hak objavio je da će islamsko šerijatsko pravo postati vrhovni zakon u Pakistanu.
1992. Književnik Dobrica Ćosić izabran je za prvog predsjednika SR Jugoslavije.
1993. Na Kongresu Međunarodne organizacije Mediteranskih igara u francuskom gradu Montpellieru BiH postala punopravan član ove organizacije.
1994. Izrael i Vatikan uspostavili pune diplomatske odnose, poslije historijskog dogovora o međusobnom priznanju.
1995. Savjet bezbjednosti UN-a usvojio rezoluciju o proširenju snaga UN-a u BiH trupama za brza dejstva, sastavljenim od 12.000 francuskih, britanskih i holandskih vojnika. Rusija i Kina su se uzdržale od glasanja.

Preuzeto: oslobodjenje.ba.