21 Maja, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Na današnji dan Hitler je ponizio Francusku

Adolf Hitler osobno je prihvatio predaju Francuske u Drugom svjetskom ratu 22. juna 1940. godine. Za lokaciju gdje će se predaja potpisati namjerno je odabrao šumu Compiègne, isto mjesto na kojem se Njemačka morala predati na kraju Prvog svjetskog rata. Hitler je čak naredio da se iz muzeja donese vagon vlaka u kojem je 1918. potpisana za Njemačku ponižavajuća predaja, i u tom vagonu je sad ponižena Francuska.

Hitler je čak sjeo u isto sjedalo na kojem je sjedio francuski maršal Foch kad je 1918. prihvaćao predaju. Da bi dodatno ponizio francuskog generala Charlesa Huntzigera, koji je potpisivao predaju, Hitler je nakon pročitane preambule osorno napustio vagon i prepustio feldmaršalu Keitelu da riješi preostale formalnosti.

Među visokopozicioniranim nacistima koji su promatrali Hitlerov trijumf u Compiègneu bili su Hermann Göring, Rudolf Hess i Joachim von Ribbentrop. Potrebno je razumjeti da je Hitlerova osvetnička gesta imala korijen u poniženju koje je čitava Njemačka doživjela 1918. pri predaji u Compiègneu. Naime, Njemačka se u Prvom svjetskom ratu predala prije nego što su strani vojnici stupili na njeno tlo, pa su mnogi Nijemci predaju shvatili kao izdaju.

To poniženje bilo je jedan od glavnih uzroka Drugog svjetskog rata. Naime, u Njemačkoj je postojala snažna struja koja je željela osvetu za sramotni poraz u Prvom svjetskom ratu. Hitler, i sam pripadnik te struje, vješto je iskoristio te osjećaje kako bi mobilizirao državu za rat.

Piše: Boris Blažina