21 Aprila, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Na današnji dan njemački lovac greškom sletio na britansku pistu

Britanci su na lak način dobili neoštećeni njemački zrakoplov Focke-Wulf Fw 190. Taj je zrakoplov imao nekoliko naprednih karakteristika u odnosu na tadašnje najbolje britanske lovce.

Dana 23. juna 1942. godine njemački lovac tipa Focke-Wulf Fw 190 greškom je sletio na pistu u Velikoj Britaniji, umjesto da se vrati na područje pod njemačkim nadzorom. Njemački pilot  Armin Faber vjerojatno je zamijenio Bristolski kanal između Engleske i Walesa za kanal La Manche. Tijekom borbe je izgubio orijentaciju i odvojio se od ostalih. Misleći da se vratio do francuske obale, koju su kontrolirali Nijemci, sletio je na prvi aerodrom koji mu je bio na dohvatu. U stvarnosti se radilo o obali Walesa, a aerodrom na koji je sletio zvao se Pembrey i pripadao je Britanskom kraljevskom zrakoplovstvu (RAF). Na aerodromu je tad na dužnosti bio poručnik Jeffreys. Prepoznao je njemački avion, ali nije oglasio uzbunu nego mu je signalizirao kamo da parkira. Nakon što je usporio, Jeffreys se popeo na krilo i zarobio Fabera signalnim pištoljem. Budući da je aerodrom Pembrey služio samo za vježbu, djelatnici nisu nosili oružje.   

Britanci su na lak način dobili neoštećeni njemački zrakoplov Focke-Wulf Fw 190. Taj je zrakoplov imao nekoliko naprednih karakteristika u odnosu na tadašnje najbolje britanske lovce, pa im je dobro došao za proučavanje tehnologije. Dapače, navodno su prije tog neočekivanog dobitka Britanci razmišljali o poduzimanju komandoske akcije kako bi se dokopali neoštećenog primjerka tog zrakoplova.

Preuzeto sa: povijest.hr