26 Februara, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Na današnji dan Robert I. proglasio se protukraljem

Robert I. naziva se i Robertom Francuskim i bio je mlađi sin Roberta Snažnog. Rodio se 866. i pripadao je dinastiji Robertijanaca. Njegov stariji brat bio je Odo Pariški, koji je vladao Zapadnom Franačkom kao prvi kralj koji nije potekao iz dinastije Karolinga. Odo nije imao muškog nasljednika te je Robertu I. prenio grofovije Paris, Angers, Tours, Orléans, Blois, Poitiers. Pored toga, bio je markgrof Neustrije, laički opat brojnih samostana, što mu je omogućilo raspolaganje Crkvenim novcemDugo se smatralo da je Robert I. bio franački vojvoda, ali je isprava koja to potvrđuje zapravo lažna. 

Robert I. je gomilao funkcije i titule dok se franački velikaši nisu pobunili te za protukralja postavili Karla III. Karolinga, nakon čega je izbio rat. Karlo III. je priznao Oda kao kralja uz uvjet da mu bude nasljednik. Robert I. je zadržao sve svoje funkcije, a zemlje kojima je upravljao smio je dati u nasljedstvo svom sinu. Robert I. obranio je sjevernu Franačku od Normana, ali im je morao prepustiti grad Nantes. 

Mir između Karla III. i Roberta I. funkcionirao je do 921. dok se plemstvo nije pobunilo protiv kralja. Naime, Karlo III. je favorizirao Hagana, pripadnika nižeg plemstva iz lotarinške dinastije, koga su doživljavali kao stranca. Stoga su neki velikaši otkazali poslušnost kralju, pa je Hagano utpušten. Međutim, Karlo je odlučio uzeti opatiju Chelles opatici Rothild, pomajci Robertovog sina Huga, i dati ju Haganu. To je razljutilo i plemstvo i Robertince. Robert I. iskoristio je situaciju i proglasio se protukraljem 29.6. 922. u Reimsu, a sljedećeg dana okrunio ga je nadbiskup. 

Karlo III. okupio je vojsku i krenuo na protukralja. Iako je Robert I. poginuo 15.6.923. u Bitki kod Soissonsa, njegova je vojska pobijedila. Njegov sin Hugo je odbio stupiti na prijestolje, pa je novi kralj postao Robertov posinak, vojvoda Rudolf Burgundški. 

Robertov unuk Hugo Capet začetnik je francuske dinastije Capet. 

Piše: Marsela Alić