24 Septembra, 2023

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Davor Dragičević: Javio se jedan od ključnih svjedoka

Posljednih dana u fokusu javnosti, ali i pravosudnih organa naše zemlje, su i dalje neriješeni slučajevi stradanja mladića Davida Dragičevića i Dženana Memića.

Iako je jedan stradao u Banjoj Luci, a drugi u Sarajevu i nisu se poznavali, njihove tragične sudbine spojile su i ujedinile porodice Dragičević i Memić. I ne samo njih, već i kompletnu bh. javnost, javlja FTV.

Nedavna nova hapšenja u predmetu Memić pokazala su da se klupko konačno odmotava, no šta je sa slučajem Dragičević? Hoće li Tužiteljstvo BiH, koje je od Okružnog javnog Tužiteljstva u Banjoj Luci preuzelo ovaj predmet, dovesti krivce pravde?

O ovome je u Federaciji danas govorio Davor Dragičević, otac staradalog Davida.

Posljednja odluka Ustavnog suda BiH prema kojoj su mu povrijeđena ljudska prava i osnovne slobode za njega i Grupu Pravda za Davida je, kaže, sveto pismo u budućim procesima koji će se voditi prema vlasti i institucijama u RS-u. U Sud BiH i Tužilaštvo BiH su jedine svijetle tačke u državi u koje, kako ističe, ima puno povjerenje da će njegov slučaj dovesti do kraja.

“Sada su širom otvorena vrata Tužilaštvu Bosne i Hercegovine da preduzme brzu i adekvatnu istragu. Imaju sve dokaze. Ovom odlukom Ustavnog suda, institucije RS će kad-tad snositi odgovornost, i to veliku“, smatra Dragičević.

Ističe da se javio jedan od ključnih svjedoka.

“Konačno se javio jedan od ključnih svjedoka u procesu organizovano ubistvo moga sina i hvala mu na hrabrosti. On će biti jedan od ključnih svjedoka za sve ovo što ja, a i Muriz Memić tvrdimo, tj., da su nam djeca ubijena s jasnom namjerom. I ovome jednom mora doći kraj, a nadam se brzoj akciji Tužilaštva BiH”, kaže Dragičević.

Pozvao je, kako je rekao, “političke lešinare” da se odvoje od grupa pravda za Davida i Dženana.

“Samo našom borbom i snagom uspjeli smo da Slavica Matijaš ne bude imenovana za glavnog okružnog tužioca u Banjaluci, a Grupa Pravda za Dženana je uspjela da ne bude Dalida Burzić imenovana na mjesto Gordane Tadić. To su uspjesi samo naših grupa Pravda za Davida i Pravda za Dženana i našeg advokata Ifeta Ferageta”, poručuje Dragičević.

Kaže da se neće pojaviti pred Osnovnim sudom u Banjoj Luci u septembru na ročištu po tužbi za klevetu.

“Ja pred zločince i ubice neću da idem, ima sad presuda Ustavnog suda BiH i ne mogu više ništa. Pojavit će se ko treba. Ovo će završiti Sud i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, moje dijete će dobiti pravdu i ja ću onda biti slobodan čovjek”, zaključuje Dragičević.

Izvor: radiosarajevo.ba