26 Februara, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Požari u Hercegovini

Požar na Čvrsnici drastično se proširio, ugrožene i endemske vrste

Prema jutrošnjim satelitskim snimcima s European Forest Fire Information System (EFFIS), požar na lokalitetu Komadinovo Vrelo na Čvrsnici u blizini Jablanice i dalje je aktivan.

Iz Udruženja Eko akcija upozoravaju da bi, ukoliko što prije ne bude ugašen požar, vatra mogla zahvatiti lokalitet s najviše endemskih vrsta u našoj zemlji.

“Požar koji je prije dva dana izbio kod restorana Komadinovo Vrelo se dramatično proširio. Ako već jutros helikopteri ne budu gasili požar, izgorjet će Plasa, lokalitet s najviše endemskih vrsta u Bosni i Hercegovini”, kazali su.

Eko Akcija

Prema jutrošnjim satelitskim snimcima sa European Forest Fire Information System (EFFIS), požar koji je prije dva dana izbio kod restorana Komadinovo vrelo se dramatično proširio.
Ako već jutros helikopteri ne budu gasili požar, izgorjeće Plasa, lokalitet sa najviše endemskih vrsta u Bosni i Hercegovini.

Federalna uprava civilne zaštite jučer je navela kako je požar kod Komadinovog Vrela i dalje aktivan te da su ekipe za gašenje na terenu. Također, istakli su da stanovništvo i kuće nisu ugroženi.

Osim u Općini Jablanica, požari bukte i u općini Čapljina i Stolac. Najteža situacija odvija se u naseljima Stupište i Zaušje u Općini Stolac. Međutim, vatra u ovom trenutku ne prijeti kućama.

Požar u Budisavini kod Čapjine je također i dalje aktivan, ali je stavljen pod kontrolu. Na području Konjica jučer je također gorjela šuma na Bolobanovom brdu.

Preuzeto: klix.ba (13/08/2021)