4 Marta, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Roditelji djece iz škole u kojoj je poginuo dječak potpisali peticiju: Ko je kriv za smrt 12-godišnjeg Ahmeda

Stotinjak mještana Turbeta, uglavnom roditelja čija djeca pohađaju tamošnju osnovnu školu, potpisalo je peticiju kojom traže smjenu Upravnog odbora i direktorice OŠ Turbe, kao i resornog kantonalnog ministra obrazovanja, javlja repoter portala “Avaza” s lica mjesta.

Krivi su svi

Kao razloge za smjene navode smrt 12-godišnjeg dječaka na času Tjelesnog odgoja, nepoduzimanje mjera sigurnosti u dvorani OŠ Turbe i svim dvoranama za tjelesni odgoj u SBK, neispravnost i neispitanost sportskih sprava i njihovu neusklađenost sa propisanim standardima.

– Naš osnovni zahtjev je da se našoj djeci omogući sigurno školovanje. Naša djeca u ovoj školi nemaju sigurnost. Krivi su svi. Škole u SBK nikad nisu bile u gorem stanju. Pitanje je dana kad će se tragedija ponoviti u drugoj školi ako se ništa ne poduzme. Tražio sam hitni inspekcijski nadzor dvorane. Ako je ovo država u kojoj mi trebamo živjeti, ja sutra odoh iz nje – rekao je Nermin Švraka, daidža stradalog dječaka.

Građani koji su potpisali peticiju kažu kako je i prije bilo povreda u istoj dvorani.

– To se isto dogodilo kad je moj sin išao u školu, prije pet, šest godina. Amir Kozar je isto na tjelesnom pao i ruku je slomio. Djetetu je ruka bila u gipsu par mjeseci. U ovoj školi sala je uvijek bila katastrofa. Zar se ona nije trebala prekontrolirati, peti dan je to kako je škola počela – kazala je Šeherzada Čehić, majka tri bivša učenika škole.

Roditelji, svi do jednog, traže odgovornost.

– Tu treba prvo domar prijaviti ako nešto nije u redu s podom, s prozorima, pa obavijestiti nastavnika i direktora. Nitko ništa ne poduzima, oni se samo bore da dobiju veći topli obrok, veće plaće – smatra Ekrem Peco, djed učenika koji pohađa školu.

Direktorica škole, Mediha Ridžić, kazala je kako do sad nije bilo problema u dvorani, te da ona ne zna postoje li propisi koji bi odredili jesu li golovi trebali biti fiksirani.

Mi kao kolektiv smatramo da smo izgubili člana obitelji, jer tako doživljavamo svu djecu. Nadležni organi bili su u petak na licu mjesta, direktorica i čitav kolektiv je tu, spremni smo odgovarati ako se utvrdi da smo odgovorni.

Zatvoriti sve dvorane

U dvorani svoje utakmice igra i RK Borac, igraju se i košarkaške utakmice, ti golovi se pomjeraju. Za 27 godina koliko sam ja u školi nikad se taj gol nije niti poljuljao, niti je došlo do slične ozljede. Mislim da ima sva dokumentacija od dvorane u školi, ali ja od petka nisam bila u psihičkom stanju da je pregledam. Mi kao prosvjeta nismo stručni ljudi da određujemo jesu li golovi trebali biti fiksirani ili ne – rekla je Ridžić.

U peticiji se još traži zatvaranje sportske dvorane OŠ Turbe, kao i svih školskih sportskih dvorana dok nadležni državni organi ne provjere standardiziranost i ispravnost sportskih sprava.

Preuzeto: crna-hronika.info