20 Jula, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

U Bosanskom Šamcu obilježena godišnjica smrti Sulejmana Tihića

Tokom političke karijere obnašao je više funkcija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, a 2002. godine je izabran za člana Predsjedništva BiH

Polaganjem cvijeća, učenjem dove i tevhida u džamiji Azizija danas je u Bosanskom Šamcu obilježena godišnjica smrti drugog predsjednika Stranke demokratske akcije Sulejmana Tihića.

– Tihić je bio realan političar. Iako je bio svjestan nedostataka Dejtonskog mirovnog sporazuma, nikada ga nije opovrgavao, nego je bio svjestan da se on treba dograđivati i popravljati kroz institucije BiH. I u tom pravcu se kretao. Period od 2002-2006. godine, dok je bio član Predsjedništva BiH radio je neumorno, uz podršku međunarodne zajednice, na uspostavi državnih institucija. Preko 60 institucija na nivou BiH je uspostavljeno u tom periodu. Ono što je posebno važno istaći da je uspio BiH nepovratno usmjeriti ka EU i NATO integracijama – naveo je Osmanović.

Sulejman Tihić je izabran za predsjednika SDA na Kongresu održanom 2001. godine.

Tokom političke karijere obnašao je više funkcija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, a 2002. godine je izabran za člana Predsjedništva BiH.

Nakon duge i teške bolesti preminuo je u Sarajevu 25. septembra 2014. godine, a ukopan je 27. septembra u rodnom Bosanskom Šamcu.

Izvor: fokus.ba