20 Jula, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Vatra i dalje prijeti okolini Jablanice, u pomoć i danas stigao helikopter iz RS-a

Foto: Klix.ba

Helikopter Helikopterskog servisa Republike Srpske je i danas stigao na područje Jablanice gdje pomaže u gašenju požara na Čvrsnici koji bukti već nekoliko dana.Nakon što su oko podne izvidili teren helikopterom, otišli su po vodu i započeto je gašenje.

Načelnik Jablanice Damir Šabanović izjavio je za Klix.ba da je prema posljednjim procjenama izgorilo skoro 500 hekatara zemlje, a da vjetar i visoke temperature zraka uzrokuju brzo širenje vatre.

Helikopter RS-a je jučer u večernjim satima počeo djelovati na ovom području i imao je 11 naleta. Aktivnosti su trebale biti nastavljene jutros, međutim prolongirane su zbog nepovoljnog vjetra, kazala nam je portparolka Federalne uprave civilne zaštite Majda Kovač.

“Požar koji je zahvatio crnogoričnu šumu je na nepristupačnom terenu u kanjonu što značajno otežava gašenje iz vazduha, jer su mogućnosti za manevar helikopterom veoma ograničene. Dodatni otežavajući faktori koji predstavljaju problem pri gašenju su visoka temperatura vazduha i jak južni/jugozapadni vjetar koji na ovako ispresjecanom terenu uz visoke temperature u rejonu požarišta stvara dodatnu turbulenciju”, pojasnio je direktor Helikopterskog servisa RS-a Kusturić.

Vatrogasci iz Hercegovine zbog teške situacije pozivaju kolege iz svih gradova u Federaciji BiH da im pomognu u obuzdavanju vatrene stihije koja se tokom prethodne noći približila kućama u Donjoj Jablanici na čak 700 metara.

Sarajevski vatrogasci su jučer pomagali u gašenju, a trenutno se čeka odluka Vlade KS kako bi i danas otišli na teren.

Tokom protekle noći su mještani Donje Jablanice dežurali zajedno s vatrogascima i volonterima s obzirom na to da je požar blizu naseljenog mjesta, međutim polažu nade da će danas situacija biti značajno sređenija s obzirom na to da su jučerašnje aktivnosti helikoptera značajno urodile plodom.

Preuzeto: klix.ba (17/08/2021)